Demokratska stranka je početkom XX veka bila centristička stranka, građansko-liberalne demokratske i socijalne orijentacije. Demokratska stranka je bila jedina stranka koja je nastavila svoje delovanje posle Drugog svetskog rata i jedina politička stranka koja je bila zabranjena od komunista.

Od obnavljanja rada 1989. godine, Demokratska stranka je stalno rasla i dobijala sve veću podršku građana. Ali, kao i na početku svog postojanja, kada 1925. godine dolazi do prvog cepanja stranke, tako i tokom poslednjih 25 godina, Demokratsku stranku stalno napuštaju članovi i po pravilu osnivaju nove stranke i pokrete.

Ovih dana se govori o pravljenju opozicione, proevropske koalicije u Srbiji. Ubeđen sam da nikakva koalicija od ostataka Demokratske stranke ne može da igra značajnu ulogu na predstojećim izborima, niti na bilo kojim izborima u budućnosti. Pitao bih sve koji su imali člansku krtu DS, da li misle da će dovoljan broj birača da glasa za koaliciju ostataka demokratske stranke. Pitanje za lidere ostataka Demokratske stranke je: da li mislite da će birači u Srbiji verovati da ćete u okviru koalicije bolje sarađivati i voditi državu u interesu građana, iako to niste mogli dok ste bili u jednoj stranci?

Složićete se, svi znamo odgovore na ova pitanja! Jasno je da koalicija ne može da bude uspešna ako nije podržana podjednako kako od lidera, tako i od članova stranaka koje je čine. Ukoliko se članovi stranaka bune i ne žele da glasaju za koaliciju iz bilo kog razloga, kako da očekujemo da to isto urade birači? Ili bi više glasova dobila ponovo jedinstvena Demokratska stranka?

Verujem da misija Demokratske stranke, čak i u ovom trenutku, nije u tome da se sve demokrate kao koalicija bore za prelazak cenzusa, već je svrha da bude relevantan politički faktor u državi. A to može ako ima najmanje 20 odsto podrške glasača. Ovo je pravi trenutak da lideri svih ostataka Demokratske stranke razumeju političku i ekonomsku budućnost naše države. A ta budućnost umnogome zavisi od postojanja jake, energične i ofanzivne Demokratske stranke. Kao što je pravi, (nažalost i propušteni) momenat za reorganizaciju stranke bilo leto 2012. godine, posle poraza na izborima, tako je sada poslednji momenat za potpunu promenu načina delovanja demokratske stranke.

Samo jedna opcija daje šansu za dobar rezultat na predstojećim izborima, a to je samostalni nastup Demokratske stranke pod svojim imenom, bez ikakve koalicije. Ko želi na listu DS, može da popuni pristupnicu i time prihvati pravilnik o kandidovanju unutar DS-a. Jednostavnije rečeno, reujedinjenje svih ostataka Demokratske stranke. Verovatno izgleda kao utopija, ali samo velike političke ideje i neočekivane promene mogu da dovedu do napretka čitave države. Velike ideje se nekad ostvaruju i brzo i lako, ali samo ako su stvarno velike.

Znam da će ovaj predlog izazvati revolt skoro svih lidera ostataka Demokratske stranke. Ipak, ubeđen sam da će eventualna koalicija biti samo preživljavanje ostataka DS-a, uz eventualnu šansu za ostanak starih i istrošenih političara u parlamentu. U stvari, to će biti kraj Demokratske stranke možda i njeno gašenje, jer ako nema reujedinjenja, verovatno će i ubuduće biti razjedinjenja.

*Autor je koordinator Centra za edukaciju Demokratske stranke