Nataša B. Odalović Ne stigosmo ni da se osvrnemo na jezu nikad koruptivnije „izborne noći“ ikada viđene na ovdašnjim televizijskim programima, na taj do sada najtransparentniji spektakl crnog humora i cinizma, koji smo dobili zahvaljujući trudu nekolicine serioznih i uglednih analitičara, ad hok skrojenih prema geostrateškim šavovima podeljene Srbije, sve onako po „burdi“, da se nađe ponešto za svačiji ukus. Nećemo stići da se u daljem tekstu dovoljno bavimo njima, jer je državni vrh Srbije već otpočeo novi zanimljiviji serijal, čemu ćemo posvetiti više pažnje. Međutim, dužna sam, budući da tekst otpočinjem osvrtom na analitičku feštu, da naglasim dva momenta. Najpre, kada kažem „jeza najkoruptivnije izborne noći“, „koruptivno“ čitajte u profesionalnom, moralnom i građanskom smislu. O finansijskom ili „plaćeničkom“ kako sami analitičari skupa sa omiljenim im političarima ne prezaju da kvalifikuju svoje neistomišljenike, ovde ne govorim. Poštujući čitaoce ove kolumne, opredeljujem se za insistiranje na ovom smislu „koruptivnosti“, a ne pejorativnom etiketiranju „korumpiranih“. Svakome na volju da koruptivnost svih „zvaničnih“ dvorskih političkih analiza koje su sve češće, nažalost, tako očigledno u suprotnosti sa zdravim razumom i stvarnošću, tumači kako nalazi za shodno. Zamislite situaciju da se na svakodnevnoj destinaciji, poznatoj vam i po kilometraži i po vremenu potrebnom da je pređete, vozite taksijem, a da vas onda jednog dana vozi taksista koji je „baždario“ taksimetar, i mirno vam saopštava netačnu, višestruko uvećanu cenu od one koja je realna. Nemoguće je da ne osetite bes. Najčešće ne zato što vam je žao novca, već pre zbog drskosti taksiste koji vas gleda u oči ili retrovizor, i laže da nije baždario. Baždarenje stvarnosti, ili političkih prilika, drskost je bez presedana. Gleda vas milionski auditorijum, a vi krpite, krpite… Da, to se zove intelektualna korumpiranost.
I drugo što sam dužna pomenuti, jesu medijskoanalitički izuzeci koji su se srećom pojavili na nekim televizijama. Tačnije na dve. Nijednoj neću pomenuti ime, jer mi reklama istih nije namera. No, reći ću da jedna nema nacionalnu pokrivenost, a druga je ima. Ova druga je padom vrednosnih kriterijuma svoj program gotovo izjednačila sa onim TV stanicama protiv kojih je boreći se devedesetih i izborila status koji i dalje neopravdano nosi, ali je u izbornoj noći ugostila nekoliko analitičara, koji su odgovorno, bez kalkulacija i zavereničkih podgurkivanja, podelili sa gledaocima strepnju nad onim što nam se tako neskriveno dešava s obzirom na institucionalni i drugi haos koji vlada u Srbiji. Profesionalno odgovornih sociologa i antropologa, pokazalo se, zaista nedostaje. To shvatimo tek kada čujemo, kao u izbornoj noći, recimo, smelu i jasnu analizu Jova Bakića i Čede Čupića.
I tako… najavljene „Mućke“, nastavile su se sutradan, a od strane samog državnog vrha i traju do danas (četvrtak). „Košeno-striženo“ unutarvladino nadgornjavanje, ili odnos: „Ukloni se Petronije da prođe član beogradske filharmonije“, na relaciji premijer-predsednik, jeste i sraman i tragikomičan. Neću, veli premijer, da sazovem sednicu Vlade, dok ne zaseda Skupština. Neću, veli predsednik Skupštine podržan od predsednika države, da sazovem sednicu parlamenta dok ne zaseda Vlada. U međuvremenu Đelića čekali negde u Evropi, ali Velja rekao, ako Boža potpiše a bez zasedanja Skupštine, „mi ćemo ga proglasiti za izdajnika“, i Boža vratio penkalo u džep. Za to vreme sumnjiva dešavanja negde kod Boljevca naterala našu hiperlegalističku državu da odloži polaganje zakletve novoizabranog predsednika Srbije Borisa Tadića, jer je tamo negde ličnoj karti sumnjivog birača istekao mandat. Auuh! Za to vreme na Kosovu se sprema – niko ne zna šta. Haos, izbegličke kolone koje hitaju ka Srbiji spasavajući glave, veliko slavlje… Sve to skupa. Posledice – zasad nesagledive. Kosovski Srbi izvan svih kosovskih institucija. Rešenje koje nameće „svet“, nema sumnje, apsolutno nepravedno, ali da li je normalan, racionalan ili potpuno abnormalan i samoubilački potez Srbije da sama sebi puca u obe noge i onemogućava i Vladu i Predsednika da obavljaju svoje dužnosti koje su usput ustavno obavezni da obavljaju?

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.