Aleksandar Nećak Aleksandar Nećak izabran je za predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije. Na tom mestu nasledio je Acu Singera, koji je na istoj sednici izabran za počasnog predsednika. Aleksandar Nećak rođen je 1938. u Novom Sadu. Otac mu je bio Srbin poreklom iz Like, a majka Jevrejka, rođena Haker. Kao i ostalim Jevrejima na ovom prostoru, Nećaku je tokom Drugog svetskog rata stradala skoro cela porodica. „Svi moji rođaci su ubijeni u Aušvicu, otac u Jasenovcu. Stradali smo po dva osnova: kao Jevreji po majci, a otac zato što je bio Srbin“, kaže Nećak.
Nećak je preživeo holokaust tako što se sa majkom i sestrom krio u Beogradu. Skrivali su jevrejsko poreklo i koristili samo očevo srpsko prezime. Nećak je više od 30 godina aktivan u Savezu jevrejskih opština i prošao je sve funkcije, od predsednika lokalnog odbora, člana Izvršnog odbora, predsednika finansijskog odbora. Bio je blizak saradnik Ace Singera. Po zanimanju je inženjer arhitekture. Radio je u više nekadašnjih giganata jugoslovenskog građevinarstva, najduže u „Komgrapu“ i „Trudbeniku“. Trenutno je u penziji, ali arhitekturu nije ostavio. Sa suprugom, takođe arhitektom, radi u njihovoj privatnoj arhitektonskoj firmi. Autor je i realizator podizanja spomen-ploče Topovske šupe u parku na beogradskoj Autokomandi. Spomen park i ploča otvoreni su prošle godine na mestu prvog nacističkog logora u okupiranoj Srbiji.
Nećak će nastaviti da se bavi problemima jevrejske zajednice, u koje spada i povratak imovine Saveza, ali i privatne imovine. On ističe da naslednici Jevreja stradalih tokom Drugog svetskog rata imaju velike teškoće u pokušaju da vrate imovinu. Zakon o restituciji važi za imovinu oduzetu od 1945, čime je zanemarena jevrejska imovina oduzeta tokom nacističke okupacije. „Za povratak imovine je potrebno puno dokumenata, a nama, Jevrejima, oduzimali su imovinu bez ikakvih papira“, podseća Nećak, koji se nada da će u dogovoru sa državnim organima rešiti neke od problema.
Na pitanje o antisemitizmu, Nećak citira rabina Isaka Asijela da „u Srbiji postoji antisemitizam u knjižarama“. Savez jevrejskih opština nastaviće da reaguje na antisemitske istupe, „ali i na svaki napad protiv neke manjine, etničke grupe, vere ili rase“, dodaje. Na pitanje o pojedinim predlozima za rehabilitaciju i imenovanje ulica po pojedinim opštinama u Srbiji po Milanu Nediću, tokom čije vladavine su doneti antijevrejski propisi, Nećak kaže da ne želi da se izjašnjava o konkretnim slučajevima, ali da Jevreji ne odobravaju takve pokušaje.