Slobodan Vitanović bio je aktivno i plodotvorno prisutan od trenutka kad nam se pridružio, a tome ima gotovo dvadeset pet godina. Njegov pozitivan stav prema životu, umeće da sasluša, volja da približi suprotstavljene, ali u isto vreme i njegova čvrstina, spokojna onoliko koliko su odlučna bila njegova načela, doneli su mu jedinstveno poštovanje i prijateljstvo.
On je do te mere bio uključen u život našeg Društva, u Izvršnom odboru ili na plenarnim sednicama, da ćemo njegovo odsustvo osećati kao bolnu prazninu. Prikazujući teme kojima je prilazio sa stanovišta realnosti trenutka u njegovoj zemlji, onako kako je to ona iziskivala, uvek je znao da uvaži istorijske prethodnike, da činjenice stavi u širi okvir i otvori nove perspektive. Pri tom se oslanjao na svoj osobit i nezavisan duh, osnažen, reklo bi se, unutarnjim pogledom kojim se odnosio prema stvarima, prateći ih marljivo zahvaljujući svojoj divnoj supruzi.
Sa svojom otvorenom dušom, voljom za dijalogom i u isto vreme poštovanjem slobode, za nas on ostaje istinski i autentičan uzor političara kulture.