Mihalj Kertes Bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kartes uhapšen je u petak jer mu se ime našlo na spisku opuženih za iznošenje deviznih miliona iz zemlje na Kipar.
Za direktora Carine Kertes je postavljen 1994, i na toj poziciji izgleda da je imao ulogu „Deda Mraza“ Miloševićevog režima. To su bili zvezdani trenuci karijere ovog „renesansnog“ političara koji se lansirao u politiku u jeku „jogurt revolucije“ – vojvođanskog podžanra „antibirokratske revolucije“, upitavši se oktobra 1988: „Ako se ja kao Mađar ne bojim Srbije, zašto bi se Srbin bojao iste“. Pre susreta s istorijom i obaranja vojvođanskih „autonomaša“, Kertes (od milja Bracika) bio je provincijski aparatčik u rodnoj (rođen 1947.) Bačkoj Palanci – počeo je kao referent za socijalnu zaštitu, da bi dogurao do mesta sekretara opštinskog Saveza komunista.
Kada je postao vlast, naložio je da se ekshumira njegov stric u Bačkoj Topoli. Želeo je da dokaže da je stric bio otrovan i da naslednike optuži za ubistvo, kako bi njemu pripala imovina pokojnika.
Važio je za jednog od najlojalnijih Miloševićevih saradnika, a bio je i neka vrsta maskote režima. Čak je Miloševića poredio s vanzemaljcem, a u slučaju da mu neko „smakne“ idola, najavljivao je odlazak u šumu i hajdučku borbu za Slobu sve „dok u meni ima kapi mađarske krvi“. Paradoksalno, ali sa nekim lokalnim Mađarima nije imao tako srdačne odnose. Sam sebe je demantovao da je prisluškivao Andraša Agoštona, pravdajući se da on nije Ranković, niti je Agošton – Tito. U vladi Milana Panića, Kertes je bio pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića. Panić ga je smenio s te funkcije. Pričalo se da ga je Bracika prisluškivao, a zamereno mu je i da se nije protivio etničkom čišćenju, na šta je Kertes odgovorio da je apsurdno da on kao Mađar učestvuje u takvim rabotama.
Znao je da je cariniku teško da bude kod meda, a da se ne osladi, te je, po sopstvenom priznanju, radnicima dozvoljavao da uzmu „sendvič“: dva boksa cigara i flašu viskija. U petooktobarskim događanjima DOS je upao u Carinu i Bracika je simbolično predao ključeve.
U centar pažnje ponovo je dospeo na ponovljenom suđenju za državni zločin na Ibarskoj magistrali, kada je saslušan u svojstvu optuženog. Odbacio je krivicu.