Stigla je dobra vest. Bosna i Hercegovina ima mandatara za svoju vladu – Savet ministara. Političke partije koje su dobile poverenje i građana i naroda na izborima prošle jeseni, dogovorile su se kako upravljati državom u idućim godinama. Mandatar je vrlo jasno poručio da će on i njegova ministarska ekipa voditi zemlju u pravcu razvoja i boljeg života svakog njenog žitelja. Niko ne može sumnjati u iskrenost ove poruke koja opredeljuje glavni programski cilj, a to je samostalno odlučivanje o vlastitoj sudbini putem dijaloga i konsenzusa.
To je bila samo jedna od dobrih vesti koje dolaze iz BIH, a i regiona i poruka da je i u složenoj državi muguća stabilnost koja je preduslov privrednom rastu i podizanju društvenog i ličnog standarda. Privatizacija „Telekoma Srpske“, ulaganja u energetiku, puteve, takve su vrste dobre vesti. Zato zvuče pomalo neobično takozvana otvorena pitanja kao što su, na primer, policija ili Javni RTV servis. Ako su ovo bitni problemi Bosne i Hercegovine, onda je zemlja zapravo bez problema.
Politička koalicija koja će vladati u Bosni i Hercegovini u pregovorima je pokazala veliki stepen realizma i državničke mudrosti da uprkos različitim pogledima na ustavni poredak zemlje, dogovori program saradnje entiteta u zajedničkim projektima i u budućim dijaloškim raspravama o rešenjima koja će biti prihvatljiva za sva tri konstitutivna naroda i sve građane.
Najviše političkog pragmatizma pokazao je predsednik HDZ BIH, koji je, uprkos svemu što mu se dešavalo, povukao jedini pravi potez i za dobro svog naroda kao i zemlje u celini odlučio se na saradnju. Taj potez bez sumne je bio i javni šamar onima iz dalekih i bližih centara uticaja koji su hteli da HDZ BIH nestane sa pozornice, a njen predsednik ponižen i politički zaboravljen.
Rečnik mračnih i žalosnih vremena mora da nestane iz takve vrste javne rasprave, jer samo podstiče iracionalnost, a ne donosi ništa dobro. Svaka javna ličnost koja želi istinski dobro svojoj zemlji okreće se budućnosti, realnim analizama i rešenjima, a ne besplodnoj raspravi i prošlosti koju može svako da tumači prema svojim opredeljenjima. Ipak, uprkos svemu tome, postoji zajednička platforma – bolji život. Verujem da je to jasno i visokom predstavniku kao i drugim sukreatorima politike međunarodne zajednice u BIH.
Guverner Centralne banke BIH je nedavno izjavio kako će prodaja „Telekoma Srpske“ imati pozitivan uticaj na celu zemlju. Time je kao vrhovni finansijski autoritet prekinuo besplodne rasprave o tome ko je šta dobio, zašto, kako, ko stoji iza… A i druge rečenice iz arsenala traženja unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja. I takve vrste izjava su deo priče o uspešnom putu BIH iz posleratnih tranzicijskih stranputica.