Nedavno je pri Ministarstvu inostranih poslova Srbije formiran Spoljnopolitički savet, telo sastavljeno od naših istaknutih diplomata i eminentih stručnjaka iz oblasti spoljne politike. Odluku o konstituisanju tela u okviru kojeg će se razmenjivati mišljenja o najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima i čije će preporuke ministar i Ministarstvo moći da koriste u procesu kreiranja i vođenja spoljne politike Srbije treba pozdraviti, posebno zbog toga što do njegovog formiranja dolazi u više nego složenom trenutku, kada proces rešavanja statusa Kosova ulazi u završnu fazu i kada je potrebno angažovanje svih koji mogu da pomognu u traženju rešenja koja će Srbiju približiti svetu, i omogućiti njeno brže uključivanje u aktuelne međunarodne tokove.
Ono što je posebno značajno, kada je o formiranju i budućem delovanju ovog saveta reč, jeste njegovo učešće u izradi predloga spoljnopoliičke strategije Srbije u narednih 10 godina. Taj dokument bi, konačno, trebalo da jasno definiše pravac kojim će se na spoljnopolitičkom planu ova država kretati u deceniji pred nama. Prirodno je očekivati da će dokument biti zasnovan na realnom i objektivnom sagledavanju aktuelnih dešavanja na međunarodnom planu i da će, u skladu s tim, dobiti podršku svih onih snaga na političkoj sceni Srbije koji u njenom bržem uključivanju u evropske i šire integracione procese vide uslov njenog bržeg razvoja.
To, međutim, ne znači da će put do konsenzusa na širem društvenom planu o ovom važnom dokumentu, uključujući i proces njegove verifikacije u okviru redovne skupštinske procedure, biti brz i jednostavan. Srbija u bližoj istoriji nije imala jasan strateški koncept vođenja spoljne politike, u šta smo se, nažalost, mogli uveriti tokom protekle decenije, a snage demagoške frazeologije i dalje su ne samo jake, već za pojedine svoje stavove o međunarodnoj poziciji Srbije nailaze na razumevanje i određenih krugova u okviru demokratskog bloka.
Zbog toga bi proces izrade predloga buduće spoljnopolitičke strategije trebalo da bude podsticaj i ujedno obaveza za sve evropski opredeljene činioce (instucionalne i vaninstitucionalne), uključujući javno mnjenje, stručne i naučne krugove, nevladin sektor, da se svojim neposrednim angažovanjem na najširem planu, podrazumevajući i otvoreni dijalog sa nosiocima drugačjeg političkog mišljenja, izbore za stvaranje takve političke klime koju će, umesto često olakog i više nego štetnog poigravanja državnim interesima, za račun unutrašnjopolitičkih potreba pojedinih stranaka i njihovih lidera, karakterisati saglasnost o potrebi oblikovanja jednog novog i konstruktivnijeg pogleda na buduće mesto i ulogu Srbije na međunarodnom planu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.