Slobodan Radovanović Glavni kandidat za mesto specijalnog tužioca za organizovani kriminal Slobodan Radovanović, u skoro filmskom obrtu, otišao je na mesto vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca.
Ovakav obrt verovatno ni sam Radovanović nije očekivao, jer je pre samo nekoliko dana dao saglasnost tadašnjem republičkom tužiocu Slobodanu Jankoviću da mu produži mandat na još dve godine. Slobodan Radovanović bio je na funkciji specijalnog tužioca pune dve godine. Neki mediji nazivali su ga srpskim Eliotom Nesom. Sigurno će ostati upamćen po pokretanju brojnih krivičnih postupaka, prvenstveno po preispitivanju političke pozadine atentata na premijera Zorana Đinđića, ali i po krivičnim postupcima protiv nekadašnjih perjanica režima Slobodana Miloševića i raznih mafija – duvanske, auto, policijske, stečajne, drumske, saobraćajne, carinske. Inicirani su krivični postupci protiv Mirjane Marković, Marka Miloševića, Stanka Subotića Caneta, Mihalja Kertesa, brojnih biznismena, pojedinih sudija, tužilaca, advokata. Skoro svi krivični postupci dobili su sudski epilog.
Mediji za Radovanovića nisu uspeli da „iskopaju“ nikakve nepodopštine iz privatnog života, kao u nekim drugim slučajevima. Najviše zamerki u javnosti bilo je u vezi s neprodužavanjem mandata njegovom zameniku Mioljubu Vitoroviću polovinom prošle godine.
Slobodan Radovanović rođen je 1957. u Kragujevcu, gde je završio gimnaziju i Pravni fakultet. Do 2002. radio je u Opštinskom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, da bi iste godine bio postavljen za kragujevačkog okružnog javnog tužioca. Odatle je došao na mesto specijalnog tužioca. Učestvovao je u izradi Zakona o organizovanom kriminalu, a od 2001. usavršavao se za pitanja organizovanog kriminala. Pričalo se da je pre 5. oktobra 2000. odbio nalog socijalista da uhapsi gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, zbog takozvane naftne afere.
Član je Izvršnog odbora Udruženja tužilaca Srbije. Oženjen je i ima kćerku. Veliki je ljubitelj i kolekcionar ploča, uglavnom džez muzike. Za razliku od tužilačke profesije u kojoj napreduje, svojevremeno je zbog neažurnosti smenjen sa mesta predsednika kućnog saveta zgrade u kojoj je živeo u Kragujevcu.