I Poljaci tvrde da je Čikago, posle Varšave najveći poljski grad, što znači da u ovom američkom megapolisu živi, u najmanju ruku, isto toliko, dakle 600.000 Poljaka. Svaki drugi Čikašanin je ili Srbin ili Poljak. Jedna druga statistika spominje još 28 nacija, uključujući i crnce subsaharskog porekla kao predačko obeležje ostatka Čikašana.

Prema, opet, jednoj drugoj statistici, u svetu ima ukupno 12.000.000 Srba. Ergo, svaki dvadeseti Serbin živi i radi ili ne radi u Čikagu. Ako se uzme da po 600.000 Srba živi još u Kaliforniji, Kanadi, Australiji, Nemačkoj i štatijaznam još kojoj vukojebini, postavlja se sasvim umesno pitanje ima li u Srbiji, uopšte, Srba, ili su ovo ovde, kako su i inače to utvrdili švajcarski istraživači DNK-a, neki Iliri, Vikinzi, Varjazi, Kelti, Dačani, Tračani, a bogami, možda i Iračani. Nije džaba Dživo Gundulić Aleksandra Velikog nazvao Lesandrom Srbljaninom.

Eto, malo šege.

Samo istinski malecki, frustrirani i neznatan narod ima potrebu suludog projektovanja svoje umišljene veličine, makar da je i statistička. Od neprocenjive koristi bi nam bilo neko surovo i bolno, veoma bolno otrežnjenje. Odmah i sada, dok još nije kasno.