Korišćenje Zakona o ćirilici 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Povodom najave predsednika Srbije da će 15. septembra ove godine, na Dan nacionalnog jedinstva, Skupština Srbije usvojiti Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, važno je podsetiti građane da su narodni poslanici Dveri u prethodnom sazivu Skupštine pre četiri godine podneli na usvajanje dve deklaracije koje bi obavezale državne i javne ustanove na obaveznu upotrebu ćirilice i poštovanje srpskog jezika.

Nažalost, u to vreme aktuelna vlast nije imala nimalo razumevanja za sve one inicijative koje su predlagane od strane opozicije, a koje su imale nadpartijski i nacionalni karakter. Pored ove dve deklaracije, narodni poslanici Dveri su predali i dve još važnije deklaracije o zaštiti Srba u regionu i o genocidu nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Kao što su mnoge dverjanske inicijative posle korišćene za jednokratnu medijsku upotrebu od strane SNS-a, tako su i ove dve deklaracije tada zloupotrebljene u javnoj sferi. Nikola Selaković, tadašnji generalni sekretar predsednika Vučića, odmah nakon naših skupštinskih predloga je najavljivao usvajanje Zakona o zaštiti ćirilice i Zakona o opstanku srpske nacije. Sve je to tada, nažalost, korišćeno samo kao „flaster“ Dverima, a zatim nakon male medijske pompe, stvar bi bila stavljena ad akta.

Zašto sada Aleksandar Vučić iznova koristi ovaj zakon o ćirilici, vreme će vrlo brzo pokazati. Iako je zaštita našeg pisma i jezika preko potrebna stvar u sadašnjem vremenu, ne bismo voleli da usvajanje ovog zakona bude „dimna zavesa“ za predstojeće štetne poteze vlasti, nalik projektu Otvoreni Balkan, koji će prouzrokovati odricanje suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.

Autor je potpredsednik Dveri

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari