Iako je verovatno najpoznatiji kao pevač, manje kao glumac, a ponajmanje kao reditelj, Šaper važi za čoveka iz senke, sivu eminenciju i nevidljivu ruku DS, pre svega predsednika Borisa Tadića, iako za razliku od svog muzičkog i stranačkog kolege Nebojše Krstića nema nikakvu zvaničnu funkciju u predsedničkom kabinetu. Nije tajna da je Šaper upravo taj koji je stvorio medijsku sliku svog druga iz mladosti, a sada predsednika Srbije, ali se javno retko govori da je i jedan od nekolicine ljudi koji kontrolišu medijski prostor Srbije.

Reditelj koji nikada nije snimao filmove, bivši roker i buntovnik, kao i Spiridon Kopicl iz filma „Davitelj protiv davitelja“, što su reference medijskog identiteta ovog majstora marketinga, u DS i politiku je ušao 1990. kada je za ovu stranku radio prvu predizbornu kampanju „Prelomite pametno“. Nakon raspada Idola 1984. godine radio je za tandem Bucko & Tucko koji se bavio snimanjem reklama. Agenciju „Idols & Friends“ osnovao je 1995. godine, a dve godine kasnije dobio je franšizu od američke agencije Meken Erikson i postao vlasnik i direktor firme koja pod njenim imenom danas posluje na Balkanu.

Ovaj džetseter, poslovni čovek i političar, danas izjavljuje da mu „ništa nije tužnije od olinjalih rokera“ i da je svoje buntovništvo ostavio za sobom, u mladosti, i da je potpuno čist ušao u establišment. Kaže da se politikom bavi kako bi doprineo opštem dobru.

Rođen je u Vasinoj ulici u Beogradu, sa pet godina preselio se u Nevesinjsku na Vračaru, završio je osnovnu školu Sveti Sava i Osmu beogradsku gimnaziju, studirao je medicinu, diplomirao režiju. Poslednji put je javno zapevao s Nebojšom Krstićem i Kikijem Lesandrićem 1995. u pop projektu Dobrovoljno pevačko društvo.