Najumnije glave da ukažu na opasnost 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Poštovani gospodine Kostiću,

Svi smo svedoci dramatične eskalacije opasnosti po narod i državu kakvu imamo ovih dana. Suprotstavljeni politički stavovi i gledišta mogu lako da prerastu u antagonizam praćen nasiljem, a što neizostavno i hitno mora da se spreči.

Srpska akademija nauka i umetnosti godinama stoji po strani, izbegavajući da se savetodavno izjasni i o pitanjima od najveće važnosti za naše društvo.

Prilika je bilo sijaset kada su naše najumnije glave mogle i morale da ukažu na opasnosti koje nam prete i da predlože rešenja problema. Kamo sreće da grešim, ali možda je ovo poslednja prilika da učinite nešto.

Makar to i ne bilo predviđeno zakonima i propisima, društveni značaj Akademije vas obavezuje na iskorak u pravcu sprečavanja prerastanja trenutne situacije u rasulo i sveopšti haos.

Zato Vas molim i apelujem na Vas da kao neko ko se nalazi na mestu predsednika Akademije iskoristite autoritet koji imate i pozovete najvažnije političke aktere u zemlji na dijalog o pronalaženju izlaza iz ove opasne situacije.

Verujem da bi se svi oni odazvali Vašem pozivu i da biste njihovim okupljanjem doprineli smirivanju tenzija.

Molim Vas da sada ne budete nemi. Vaš današnji glas razuma može da spreči sutrašnje krike i jauke.

S poštovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.