Glavni inspektor beogradske policije Zoran Luković još uvek je u državnoj službi. Kada je krajem avgusta počinjen stravičan zločin u Novim Banovcima, kada su na najsvirepiji način ubijeni jedan odrastao čovek i jedno malo dete, ovaj policijski rukovodilac reagovao je ishitreno i krajnje neodgovorno. Drugi državni službenici bili su odmereniji. Ministar policije g. Jočić prilično je precizno izjavio da će policija intenzivirati borbu protiv sekti čiji obredi imaju smrtni ishod ili koje vrše pritisak na svoje članove da izvrše samoubistvo. Nadležni istražni sudija g. Starčević saopštio je da istrazi nije poznat motiv ovog dvostrukog monstruoznog ubistva. Savetnik u Ministarstvu vera dr Stojanović postupio je krajnje odgovorno, upozoravajući da je u Srbiji postalo uobičajeno da se, često i bez trezvenog rasuđivanja, skoro svi događaji s tragičnim posledicama pripisuju „opasnim sektama“, najčešće bez obrazloženja i dubljeg ulaženja u suštinu.
Luković je medijima naglasio da je u kući osumnjičenog „pronađeno mnogo satanističkih knjiga i to najviše o kanibalima, veštičarenju i vampirima. Ponašanje osumnjičenog ukazuje da je on uravnotežen i da je ovaj zločin bio planiran, a status leševa ukazuje da je ubistvo posledica, moguće je, sektno-ritualnog izvršenja“. Prema Lukovićevim rečima, „u poslednje vreme, imamo jedan rastući broj ritualnih ubistava, samoubistava, pojava sektnog delovanja sa smrtnim ishodom, odnosno s elementima nasilja, seksualnog zlostavljanja“. Nekoliko dana kasnije, izložen reakciji civilnog društva, g. Luković je izjavio da „policija ne raspolaže operativnim podacima da će u Srbiji uslediti novi zločini satanista sličnih ili gorih od monstruoznog dvostrukog ubistva počinjenog u Novim Banovcima“.
U međuvremenu su „Večernje novosti“ (31. avgusta – 7. septembra) objavile seriju napisa o „sektama“, ne praveći značajniju razliku između baptista, Jehovinih svedoka i satanista. Dan pošto je je otvoren novi molitveni objekt Jehovinih svedoka u Batajnici, pored Novih Banovaca, 23. septembra, na njemu su oštećeni fasada i ulaz. Narednog dana glavni inspektor Luković počeo je seriju javnih predavanja protiv „sekti“. Takvo ponašanje pojačava atmosferu koja pogoduje povećanju broja incidenata prema pripadnicima onih nepovlašćenih („netradicionalnih“) verskih zajednica koje Zakon o crkvama i verskim zajednicama diskriminiše.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.