Papa Benedikt XVI pozvao je u subotu tijekom homilije na misi za Sveta Tri Kralja na novi humanizam u suvremenom globaliziranom svijetu naglašavajući da neće biti moguć nikakav novi politički i ekonomski poredak, koji se najavljivao ulaskom u treće tisućljeće, ako izostane duhovna i kulturna obnova. Pri tom je posebice kritizirao »divovski rast masovnih medija« koje drži odgovornima što se, unatoč širenju informacija, smanjuje sposobnost »kritičke sinteze«. Dakle, razlučivanja što je u toj gomili vijesti koje svakodnevno primamo dobro, a što loše, što je istina, a što tek jedna u nizu medijskih manipulacija, i što su vrijednosti koje se u ime humanizma treba zagovarati.
Papine riječi su u stvari upozorenje da do obećavanog pravednijeg političkog i ekonomskog poretka u svijetu, koji su najavljivali zagovornici procesa globalizacije, neće doći bez vraćanja duhovnim i kulturnim vrijednostima koje u svom temelju imaju poštovanje i uvažavanje svakog čovjeka. Taj novi humanizam bi svoje oživotvorenje, kako je to više puta isticao Benedikt XVI, trebao, među ostalim, imati u uspostavi pravednijih političkih i ekonomskih odnosa u svijetu, prije svega u smanjenju jaza između bogatih i siromašnih kako bi se svima omogućio život dostojan čovjeka.
Papin govor je zapravo pokušaj da se ono što zovemo procesom globalizacije, koja, kako nam se često čini, guta i eliminira pred sobom male i slabe, učini humanijim i pravednim poretkom u odnosu na ono kakvim ga trenutačno vidimo.