Pogrešna vrata 1Foto: Freeimages/cierpki

Posle famoznih taksa koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH, platforma je novi bauk koji Vučić unazad nekoliko dana širi ostatkom Srbije, a o kome je juče na ličnu inicijativu „tačku po tačku“ upoznao i crkveni „vrh“.

U poslednjoj prištinskoj platformi ne traži se ništa novo što kosovski Albanci u dosadašnjim pregovorima nisu zahtevali od Beograda i Zapada, osim što bi ona u sadašnjim političkim okolnostima mogla da bude nepremostiva prepreka za Vučićevu samovoljnu politiku razgraničenja u kojoj istomišljenika ima u kosovskom „kolegi“ Hašimu Tačiju. Možda je Priština samo simulirala demokratsku proceduru „overavajući“ zvanični pregovarački dokument u kosovskom parlamentu, ali Vučić, Brnabić i Dačić ni toliko nisu ispoštovali Ustav Srbije. U sekularnoj parlamentarnoj republici, kako je Srbija definisana u Ustavu, oni su juče u cik zore, uoči početka Velikog posta, promašili vrata i umesto u Skupštinu došli u Patrijaršiju, navodno, istim kanalima preko kojih je pre neki dan predsedniku za 49. rođendan stigao patrijarhov poklon – štene šarplaninca iz legla iz kog je i Paša, Vučićev dar Vladimiru Putinu i ikona svetog kneza Lazara.

Za Vučića je jasno da mu u danima koji dolaze kukanje u kampanji „Budućnost Srbije“ i javno sikterisanje papira iz Prištine neće biti dovoljni, ali šta sve ovo treba patrijarhu i sinodalcima, kad je Sabor SPC dva puta javno saopštio da su za Crkvu neprihvatljivi nezavisnost i podela KiM, kao i razgraničenje.

Sa čime su se juče oni zapravo saglasili sa potpisnicima Briselskih sporazuma kojima je gotovo zaokružena teritorijalna celovitost i pravno-zakonodavni sistem samoproglašene kosovske države?

Dopunsko pitanje za srpske vladike: Zbog čega juče na prijemu nije bio i za KiM nadležni episkop raško-prizrenski Teodosije i zašto na zvaničnom sajtu SPC nije objavljena njegova poslanica povodom Velikog posta u kojoj upozorava da „oni koji bi da trguju sa KiM na sebe prizivaju prokletstvo“?