Obraćamo se u ime udruženja „GLAS“ – grupa liberalnih, ambicioznih i solidarnih iz Bosilegrada, sa ciljem da u nekoliko rečenica reagujemo na krajnje pristrasno prikazivanje stanja u našoj opštini u tekstu „Kad opština poklanja kombajne“ od 20. 01. 2015. potpisanog inicijalima N. K. To je nastavak reklamiranja našeg predsednika u svim pisanim i elektronskim medijima u poslednjih nekoliko godina.

Celokupna medijska popularnost gradonačelnika, iskrivljena realnost, nemogućnost sagledavanja stvarnosti, ograničenje slobode mišljenja, i sve to u najgorem „medijskom“ periodu – prvenstveno mislimo na medije bugarske nacionalne manjine na teritoriji države, kojih, nažalost, uopšte nema – dajemo nekoliko primera: TV „Žurnal“ na RTS-u, Nedeljnik „Bratstvo“ danas su samo lepe uspomene. Napominjemo da u Bosilegradu 99 odsto stanovništva čine pripadnici bugarske nacionalnosti. Udruženje „GLAS“ u svom programu ističe kao prioritet – poboljšanje medijske slike, za koju smo već napomenuli da se nalazi u krajnje lošem stanju, borimo se protiv svakog vida propagande i neistine, koja, nikada nije bila tako surova i žalosno populistička. Analizirajući tekst i poruku koju on šalje neutralnom čitaocu, definitivno se stiče utisak da je naša opština jedna od najboljih u regionu. Da li je to istina?

Jedna od tema u podnaslovu pomenutog teksta je finansiranje studenata u Bugarskoj. Koliko je nama poznato, veliki broj svršenih srednjoškolaca nastavlja svoje obrazovanje u Bugarskoj, zahvaljujući Ukazu Ministarstva obrazovanja Bugarske, po kome predstavnici bugarske dijaspore imaju pravo da određenu kvotu popune u ponuđenim bugarskim univerzitetima. U tom smislu studenti imaju pravo na školarinu, stanovanje i ishranu. Koga to opština Bosilegrad tu finansira nama nije jasno!

U pomenutom tekstu, u stupcu pod naslovom „Međunarodni festival folklora“ akcenat se stavlja na dva festivala. Kao reprezent tradicija unazad nekoliko godina se organizuje pomenuti Festival folklora od strane Centra za kulturu i SD „Mladost“. Kao i međunarodni Uskršnji, dečji festival – koji se održava neprekidno 21 godinu, ali se nažalost ne spominju organizatori istog! Što navodi na zaključak da oba festivala organizuje opština. To nije istina!

Dugogodišnji organizator Uskršnjeg Festivala je bio KIC „Bosilegrad“ (NGO sa kojom opština očigledno nije u dobrim odnosima). Udruženje „GLAS“ je osnovano januara 2013. godine i preuzima organizaciju Festivala. Stiče se utisak da gradonačelnik, iz samo njemu znanih razloga, nije hteo da nas pomene – što je u ovom slučaju bilo presudno za ovo reagovanje.

Aleksandar Dimitrov, predsednik Udruženja Glas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.