Katarina Kresal „Vlada samo pravi greške, ne koncentriše se na projekte, na budućnost, govori samo o prošlosti, rešava lične sporove. To sigurno nije vlada za koju bih želela da vlada još četiri godine“, izjavila je Katarina Kresal (34), nakon što je izabrana za novog lidera Liberalnih demokrata Slovenije glasovima 287 od 322 delegata. Kresalova je predstavila program: brži razvoj privrede, dizanje kvaliteta života i kulture življenja, otvaranje partije za žene i mlade.
Izbor Kresalove značajan je jer se prvi put dogodilo da žena dospe na čelo neke partije u Sloveniji, a od nje se očekuje da liberalne demokrate, koji su u opoziciju otišli 2004. posle 12 godina na vlasti, konsoliduje pred parlamentarne izbore naredne godine. Nova predsednica podršku je dobila od svog prethodnika Jelka Kacina, kojeg su partijski drugovi naterali na povlačenje nizom ostavki, označavajući ga glavnim krivcem za rascep unutar LDS.
Kresalova je nova u redovima LDS. Po profesiji je advokat, zaposlena u kancelariji svog partnera Mira Senice. Završila je Pravni fakultet u Ljubljani, a specijalizovala se u oblasti privrednog prava. Pretežno se bavila zastupanjem inostranih klijenata i tržišnim sporovima. Poznavalac je stečajnog i arbitražnog prava, prava industrijske svojine i izdavačkog prava. Radila je u Slovenačkoj komori fizioterapeuta, Okružnom sudu u Ljubljani, preduzećima „Kapitalska družba“ i „Western Wireless“.
Da li zbog njene vitke pojave ili iz malicioznijih razloga, deo javnosti Kresalovu je nazvao Barbikom. Kresalova je demantovala navode da joj je Miro Senica „kupio funkciju“ kako bi sebi obezbedio politički i, preko Pivare Laško kao svog klijenta, ekonomski uticaj. Prema tim spekulacijama, nova garnitura u LDS i njihove veze treba da izvuku partiju iz dugova koji se procenjuju na milion evra.
„Stranka se ne da prodavati niti kupovati, najveći kapital svake stranke su njeni ljudi, i ljudi koji je podržavaju“, ističe, međutim, mlada političarka. U biografiji Kresalove piše da aktivno govori engleski, nemački, srpski i hrvatski. U kandidaturi za predsednicu LDS istakla je da je član Udruženja mladih pravnika Slovenije, Evropskog udruženja mladih pravnika, te da pohađa magistarske studije na Pravnom fakultetu u Ljubljani.