Teme su šarlatanstvo i manipulacija naukom 1(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Mnogo stotina stručnih polemika vodio sam tokom života, ali ne pamtim da sam se suočio sa pojedincem ili grupom kojima istina u toj meri ništa ne znači. Svi su se, kada ostave trag o svojoj ignoranciji i kada im se na to ukaže, osećali bar neugodno.

Dr Lenka Tenžera (L. T.) nema osećaj samouvida ni stida, već srlja dalje, poput buldožera bez vozača.

Važno je podsetiti se hronologije. Polovinom avgusta pojavila se „Peticija protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv kovida 19 u Srbiji“.

„Danas“ ju je nazvao opasnom, a slično su reagovali i neki drugi listovi sa suprotnog kraja medijskog spektra (recimo, „Kurir“: „Nedopustivo je i da naši profesori promovišu laži“).

Kritikovao sam autore peticije zbog skandaloznog neznanja i zamerio sam dvoma profesorima sa svog fakulteta što su se našli u tako kompromitujućem društvu (Danas, 16. 8), a kada se na njih dvoje sručio bes javnosti, ukazao sam da ima i gorih primera obmanjivanja naroda, te da ne treba na njima da se „slome kola“ (Danas, 24. 8).

Dakle, ostao sam dosledan, samo sam podigao lestvicu, podsećajući na društveno još opasnije šarlatanske istupe pojedinaca protiv kojih su podnošene još uvek nerešene prijave Etičkom odboru Lekarske komore Srbije.
Peticionari se više nisu oglašavali.

Pretpostavljam da ih je bilo sramota kad sam im ukazao na dvadesetak kardinalnih grešaka zbog kojih srednjoškolac ne bi položio Poznavanje prirode i društva.

Jedino se homeopatkinja L. T. nije sramila razmera svog kolosalnog neznanja, već je nasrtala u tri navrata (Danas, 30. 8; 6. 9; 11. 9), nadomeštajući odsustvo argumenata agresivnim bezobrazlukom.

Već njen prvi članak toliko je odudarao od minimalnog akademskog nivoa (označen sam kao drzak i kameleon, uz niz insinuacija i čudovišnih izvrtanja činjenica) da reših da ga ignorišem.

Međutim, moje kolege iz udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida htedoše da zamere Uredništvu zbog objavljivanja takvog teksta, pa ne mogah da dopustim da ćutim, a da me drugi brane.

No, da vidimo koju sam temu navodno promašio od dve koje natura L. T. Ona mi zamera: „Vaše netačne tvrdnje o bezbednosti ‘vakcina’ za koje ni proizvođač ne tvrdi da su bezbedne i vaše nastojanje da se to ubrizgava deci na silu pod pretnjom diskriminacijom.“

To sam, razumljivo, označio kao konfabulaciju s one strane razuma. Znaci navoda označavaju da L. T. sumnja da je uopšte reč o vakcini, s čime bi se složili svi mi kada bismo poverovali u njen oksimoronski akronim mRNK (postoje samo mRNA, odnosno iRNK vakcine).

Moja oponentkinja (kako to gordo zvuči!) meša „krivce“ i „pravednike“ kao kockar karte, dodeljujući im čas pozitivnu, čas negativnu ulogu. Na kraju ispada da se država i Ministarstvo zdravlja oglušuju o navodne sumnje Agencije za lekove i medicinska sredstva, te da nasilno (posebna besmislica!) ugrožavaju decu eksperimentalnom (!?) vakcinom.

Naravno da ni L. T., a ni peticionari ne veruju u takvu glupost, jer onda prava adresa ne bi bio jedan penzioner, već Ustavni sud. Štaviše, pošto taj umišljeni monstruozni plan ima globalne razmere, trebalo bi tužiti svih 210 država i teritorija sveta Ujedinjenim nacijama. Muka je što tamo odlučuju upravo ti isti zli „zaverenici“.

U jednoj od prethodnih polemika ukazah istomišljenicima L. T. da im je jedino rešenje u traganju za nekom višom, kosmičkom pravdom i odgovarajućim Galaktičkim sudom.

Ili je, ipak, sve jedna ružna izmišljotina? Drugim rečima, kako kaže zdrav razum, ni SAD, ni EU, niti iko drugi, pa ni Srbija, ne žrtvuju svoje građane. L. T. nam duguje odgovor: čemu tako besramno laganje?

Druga nametljivo gurana tema je homeopatija. Skaredno je njeno povezivanje sa pravom naukom. Ona se u naučnom svetu tretira kao kvazinauka. Ruska akademija nauka koristi za nju termin lažinauka, a na Zapadu je uobičajena kovanica „junk science“ (učtivo prevedeno, loša nauka).

U udžbenicima se kao kontrasti navode matematika i numerologija, astronomija i astrologija i, naravno, medicina i homeopatija. Biti homeopata je u naučnom sistemu vrednosti skoro isto kao biti ravnozemljaš ili reptilijanac.

Posebnu neuviđavnost (koristim eufemizam za svesni marifetluk) predstavlja ukazivanje L. T. da je „opasno odstupati od medicine zasnovane na dokazima“, uz ranije izrečenu nesuvislost kako je epidemiologija „pomoćna medicinska disciplina“.

Cinizam se sastoji u sledećem: a) epidemiologija je naučna osnova preventivne medicine; b) medicinu zasnovanu na dokazima razvili su i nametnuli upravo klinički epidemiolozi (vodeće sam lično poznavao); c) ta disciplina je raskrinkala homeopatiju; d) u repozitorijumu nazvanom po čuvenom britanskom epidemiologu Kokranu sabiraju se rezultati kontrolisanih dvostruko slepih studija (na njih se L. T. takođe nekritično poziva) od kojih nijedna nije pokazala bilo kakvu vrednost homeopatije.

Nema prostora za pobijanje brojnih drugih besmislica. Pomenimo samo još jednu: kada L. T. lakonski zaključuje kako „svi znamo da je genetski modifikovana hrana (GMO) jedna vrsta ‘otrova’ za organizam“, da li joj pada na um da tu spada i svaka kalemljena voćka?

Dospevanjem na stranice jednog ozbiljnog lista L. T. je postigla svoj cilj, ponavljano plasirajući bezvrednu intelektualnu robu kojom trguje kao izvorom prihoda. Način na koji to čini neminovno je srazmeran kvalitetu same robe.

Stvar je uređivačke politike „Danasa“ koje će vrednosti da promoviše, ali je jasno da se pokretanjem i upornim održavanjem neke teme njoj daje određeni legitimitet.

Zato se retko kad upriliče rasprave o, recimo, koristi od laganja ili krađe. Tu ne postoje „dva mišljenja“ (mada se, nažalost, dešavaju „dve prakse“).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Teme su šarlatanstvo i manipulacija naukom”

  1. Profesore dajete na znacaju doticnoj. Ako nastavite da se valjate po blatu sa njom ljudi nece uskoro moci da vas razlikuju.

  2. Penzioner baš ima lake argumente, kao i beskrajnu količinu vremena. Jedni je u pravu, adresa jeste Ustavni sud Srbije

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.