Hrvatska je ovih dana suočena s velikim brojem požara. Ako se nastavi kako je krenulo, srpanj bi mogao srušiti sve dosadašnje rekorde. Vatrogasci upozoravaju da je samo u zadnjih desetak dana na priobalju gorjelo više od 400 puta. Kažu, ako ih bude još, ovaj će mjesec ostati zapamćen kao najgori u zadnjih 10 godina.
Vatra nam tako (opet) odnosi stotine hektara guste šume i drugog rastinja. Štete se mjere u milijunima kuna, a vatrogasci nadljudskim naporima spasavaju što se spasiti može. Samo zahvaljujući njihovim naporima, samo skupim letovima kanadera, spriječeno je da vatra ne ugrozi i ljude i njihovu imovinu.
S nekima još traje teška borba, borba Davida i Golijata, kako ju je nedavno opisao jedan hrvatski vatrogasac. Najgore je što u njoj pobjednika zapravo nema. Tamo gdje su do jučer bile šume ostao je pepeo požarišta za čiju sanaciju treba puno vremena i još više novca.
Velike su vrućine, ima u nekim dijelovima i zaostalih mina, no sumnja se i u neke druge uzroke. Ako je točno ono što vatrogasci kažu, čak 70 posto svih požara nastaje zbog ljudske nepažnje. Za samo dva do tri posto dokazano je da su bili podmetnuti, ali za 25 posto uzrok nikad nije otkriven.
Posebna su priča požari koji s vjetrom stižu iz susjednih država, Bosne i Hercegovine, a pogotovo Crne Gore. Čak tri, i to popriličnih razmjera, proširila su se do nas samo prošli vikend. Neki od njih još uvijek gore. Vatrogasci kažu da će im trebati najmanje pet dana da ih potpuno neutraliziraju.
Nevjerojatno, no Hrvatskoj su tu ruke gotovo vezane. Za razliku od susjednih zemalja, mi imamo i dovoljno jake i zračne i zemaljske vatrogasne snage, no slaba nam u ovom slučaju od njih korist. Susjedi nam se baš i ne pretrgnu u gašenju, a mi vatru ne smijemo gasiti prije nego što požar stigne blizu nas. Tada je, međutim, vatrena fronta velika i za puno jače zračne snage od naših.
S BIH barem imamo kakav-takav sporazum o suradnji. U praksi to izgleda otprilike ovako: kada vidimo da u njih gori, naši kanaderi mogu „uletjeti“ do 10 kilometara u njihov teritorij i ugasiti vatru prije što stigne do nas. S Crnom Gorom priča je još teža. Nemamo, kažu naši vatrogasci, s njima sporazum pa im ostaje samo jedno. Gasiti kada vatra stigne na naš prag.