Milinko Bujišić Naša poznata nezavisna izdavačka kuća izdala je kapitalno delo pod naslovom POLITIČKI REČNIK. Ovo značajno delo, izdato u čast predstojećih izbora, rezultat je petnaestogodišnjeg rada naših političara i njihovih saradnika. Može se reći da je za ovaj kratak period stvoren novi jezik bez kojeg bi se teško moglo izraziti političko mišljenje. Novi politički izrazi svakodnevno se koriste ne samo u političkom životu, na sednicama, političkim skupovima, mitinzima i drugim skupovima, već su se uvukli i u jezik običnog čoveka. I to zahvaljujući medijima koji prenose svaku izgovorenu reč na političkoj sceni.
Bez nekih reči, koje ranije nisu korišćene u normalnoj komunikaciji, sada se ne bi moglo ništa razumeti ni objasniti. Većina tih pojmova bila je nekada poznata samo određenim zanimanjima kao što su rabadžije, konjušari, šinteri. Priređivači, odnosno političari, pokupili su mnoge važne reči i na ulicama, po sokacima i javnim kućama, zapravo – s mesta gde su proveli najveći deo svog života.
Napravljen je i spisak pojmova koji se najviše koriste u političkom saobraćaju. Ovako izgleda njihov redosled: lopov, lažov, izdajnik, plaćenik, marioneta, kriminalac, zločinac, ubica, zlikovac, primitivac, balkanski kasapin, avet prošlosti, mafijaš, narkoman, član klana, član kriminalne grupe, član organizovane kriminalne grupe, ustaša, prevarant, bitanga, manijak, šizofreničar, ljigavac, neznalica, glupak, budala, imbecil, političko nedonošče, poltron, veštica, nimfomanka, kurva, prostitutka, alapača…
A onda sledi redosled najznačajnijih termina koji određuju političke sklonosti: pljačka, krađa, otimačina, narodna imovina, mito, korupcija, vešala, poternica, hapšenje, zakon, sud, zatvor, robija, sablja, progonstvo, skandal, bekstvo, kofer, lanci, katanci, rešetke, lisice na rukama; zatim, svi nazivi genitalnih organa, prilično uspešno prevedeni s latinskog na srpski jezik, koji plastično objašnjavaju mnoge karaktere ili njihove radnje.
Navedene reči sasvim su dovoljne da se iznese svoj politički stav, svoj program, kao i ocene i stavovi programa drugih stranaka i mišljenje o njihovim političkim liderima, kao i međusobnim političkim odnosima. Sve izvan ovih pojmova bilo bi već viđeno političko naklapanje, bili bi referati, izlaganja, dosadne diskusije i sve ono što nas je decenijama ubijalo.
Ovi pojmovi ušli su i u svakodnevnu upotrebu većeg broja glasača koji međusobno komuniciraju istim jezikom kao i njihovi izabranici na političkoj sceni. Ovakav jezik, moderan i plastičan, primio se i u najudaljenijim i najzabačenijim krajevima naše zemlje.
Evo jedne priče koju je u trenucima iskrenosti ispričao jedan narodni poslanik koji je ovih predizbornih dana našao vremena da poseti čak i svoje selo. Žurio je, kaže, da ode pre nego što bude izabran, jer posle ne zna da li će moći da ide do sledeće kampanje. Nije išao, veli, da ih ubeđuje da glasaju za njega, jer zna da će oni kao i uvek glasati za najboljeg, već je išao reda radi – da ne kažu da se previše uobrazio i da ne poznaje ni rođenu majku.
Dočekali su ga kao što i priliči roditeljima kad dočekuju svog sina poslanika. Deda, star i mudar, obratio mu se biranim rečima: Evo moga nedonoščeta, mog kriminalca, mog najdražeg lopova. Dođi da deda poljubi svog ustašu i izdajnika. Ti ćeš dedi osvetlati obraz, sačuvati sve ono što je deda stvorio i još sto puta umnožiti našu imovinu. A onda ga je pitao za članove uže porodice, za njegove male ćerkice-veštice, za ženu kriminalku, prijatelje mafijaše i druge članove njegove organizovane zločinačke grupe.
Majka, koja je zbog sina i njemu sličnih morala da gleda i čita vesti iz medija, rekla je da se svakodnevno moli Bogu samo da ga fizički ne likvidiraju. Neka te tuže i sude koliko hoće, rekla mu je, jer i sud i zatvor su za ljude, a glava na ramenima je najveće bogatstvo. Za pametne ljude, kaže majka, i zatvor je škola.
Poslanik im je na sve te tople i iskrene reči uzvratio još toplijim rečima iz svog političkog rečnika. Poručio im je da ne brinu za njega, jer zahvaljujući našim pozitivnim zakonima, za koje je on uspeo da se izbori, nikada te ne mogu osuditi na onoliku kaznu koliku možeš zaraditi.