Besplatni testovi na koronu 1Foto: Canva

Od početka pandemije izazvane koronavirusom, predsednik Svetske zdravstvene organizacije doktor Tedros Gebrejesus je naglašavao da treba što veći broj ljudi testirati na koronu, da bi se blagovremeno otkrile zaražene osobe, što je vrlo bitno za suzbijanje zaraze.

Srbija se danas nalazi u izuzetno teškoj, bolje reći u katastrofalnoj epidemiološkoj situaciji, izazvanoj eksplozijom omikrona – mutanta kovid 19, sa skoro 18.000 zaraženih u jednom danu i velikim brojem umrlih, koji je u porastu.

Ne treba se čuditi što usplahireni i prepadnuti građani žele da što pre saznaju da li su zaraženi ili ne. To je stvorilo dugačke redove ispred državnih i privatnih laboratorija.

Testiranje se poprilično naplaćuje. Istina, cena u privatnim laboratorijama je nešto niža, ali državni zdravstveni organi te testove ne priznaju, jer privatne laboratorije nisu u sistemu zdravstvene zaštite.

Umesto da u državnim laboratorijama, radi što bržeg otkrivanja zaraženih osoba, testiranje bude besplatno, Vlada Srbije sa Anom Brnabić na čelu i Krizni štab utvrdili su cenovnik usluga, naglašavajući da su velikodušno smanjili naplatu sa 9.000 na 6.000 dinara.

Nije jasno šta znači formulacija „na lični zahtev“! Jer, niko od građana koji stoje u dugim redovima i čekaju testiranje, nije pozvan, nego je došao sam. Neko to, s pravom, može smatrati da se on testira NA LIČNI ZAHTEV. Na koga se onda odnosi cenovnik za testiranje od 6.000 dinara za CRP test i 1.800 dinara za antigenski test.

U teškoj epidemiološkoj situaciji u kojoj se nalazi Srbija, od velike je važnosti brzo dijagnostikovanje, jer od toga zavisi i ishod lečenja, pa i samo preživljavanje.

Neprihvatljivo je da državna zdravstvena organizacija ne priznaje nalaze privatnih laboratorija, iako su im dale dozvolu za rad.

Evidentno je da laboratorije u državnim zdravstvenim ustanovama ne mogu zbog opterećenosti i nedostatka kadrova da odgovore potrebama. A ogroman potencijal privatnih laboratorija ostaje neiskorišćen.

Ukratko, potrebno je privatnu praksu integrisati u zdravstveni sistem države. Ubeđen sam da bi se ti problemi prevazišli kada bi Republički fond za zdravstveno osiguranje plaćao usluge testiranja, bez obzira gde su urađene.

Dr Miroslav Todorović, Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.