Obraćam vam se kao Biljana Popović Ivković, pošto ste me već poimence spomenuli. Obraćam vam se jer u vašem tekstu vidim optužbu, skrivenu nameru, animozitet i konstataciju, koja doduše nije primerena objektivnom i nezavisnom novinaru.

Priznajem, sa osmehom pročitah vaš tekst koji obiluje pre svega neznanjem.  Šteta, vi ste ipak urednik političke rubrike dnevnog lista „Danas“. Za početak, kao neko ko je proveo gotovo 20 godina u novinarstvu, ne mogu da ne primetim da ste vaše pisanije podveli pod analizu, ne toliko poznatu formu u štampanom novinarstvu, a ne pod lični stav, čemu mnogo više priliči. Jer, tekst koji ste objavili predstavlja pregršt vaših neutemeljenih konstatacija, a ne neku detaljnu analizu društvenog ili političkog problema.

Optuživati ministra i policiju za tajni tabloidni izvor (pritom bez ikakve ograde) je skandalozni pokušaj diskreditovanja kako ministra tako i policije u našem društvu. Još neumesnije i krajnje nenovinarski je dovođenje u vezu smenu načelnika UKP-a Beograd sa čovekom koji je nasrnuo na porodicu ministra Stefanovića. Gde je tu obaveštenost, etika i kodeksi kojima bi trebalo da se rukovodite? Priznajem, neobično je da novinarski crv u vama nije proradio te niste rastegli pamćenje i prisetili se svih onih nerešenih slučajeva koji i te kako interesuju građane i novinare koji prate rad policije. Mogli ste i vašeg supruga da prizovete u pomoć?! Ili možda mislite da sav taj tovar ministar treba da stavi na svoja pleća, zasuče rukave i redom ih rešava?

Da se vratim na „zolju“. Isti taj tabloid svojevremeno je nacrtao metu i ministru Stefanoviću i njegovoj porodici objavivši podatke o mestu stanovanja. Reakcija je izostala, i tada i sada. A složićete se sa mnom da nije normalno da svi kriminalci i narko-dileri treba da znaju gde živi ministar? Ono najvažnije je da li ste svesni koliko je to opasna stvar, bez obzira na vaše jasno vidljive stavove?

Mene iskreno kopka kome to odgovara da se činjenice izvrću i ima li tu nekih skrivenih namera? I čijih, ako ih ima? Priznajem, kao verni čitalac „Danasa“, ne sećam se da sam imala priliku da pročitam vaš tekst o radu policije. Neobično interesovanje u neobičnom trenutku, rekla bih.

Kako to da vas nikada nisu interesovali rezultati rada MUP-a koji su neosporivi? Zašto dovodite u zabludu građane Srbije predstavljajući im policiju kao tamnu stranu struke? Jeste li svesni da ste svojim ličnim tekstom, a ja bih dodala i pristrasnom analizom, pokušali da negirate sav trud i rezultate velikog broja policijskih službenika? Namerno kažem pokušali, jer u tome niste uspeli. Rezultate vaše pero ne može da ospori. Hajte, biću iskrena. Razumem ja vaš žal za drugarstvom i prošlim vremenima, ali zar to priliči jednom novinaru i uredniku?

U jednom se, priznajem, slažemo. Mala Jana biće zgrožena istragama koje vode tabloidi. Nadam se da će saznati punu istinu o ubistvu njene majke, te će zanemariti sve one proizvoljne insinuacije koje se provlače nedeljama. Istini za volju, Ministarstvo unutrašnjih poslova se više puta ogradilo od toga, tačnije jasno je rečeno da većina objavljenih informacija iz istrage nije tačna. Sve ostalo bi bilo grubo mešanje u slobodno novinarstvo. Kao što i sami možete da primetite, a dokaz je i tekst na koji reagujem, novinari imaju pravo da iznesu gomilu ličnih konstatacija, bez ijednog dokaza. To je valjda pravo na slobodno mišljenje.

Da me ne razumete pogrešno, ne osporavam ja vašu nezavisnost, naprotiv. Ali isto tako ne dozvoljavam da bilo ko osporava moje zagarantovano pravo na slobodu govora. Čitajte moje poruke na Tviteru do mile volje. I nemam nikakav problem da javno kažem da podržavam SNS i Aleksandra Vučića, jer nikada nisam bila licemer. A vi se sada iščuđujte.

Pošto ste se ovim tekstom kandidovali za policijski sektor, moram da vas podučim da ukoliko sud nekoga ne proglasi krivim, on nije kriv. Ili biste vi možda da ga osudite? Kako god, neprimerena je težnja da budete sudija i tužilac, jer unapred donosite presudu o nečijoj krivici i govorite o mom sukobu interesa. Još kada biste mi objasnili tu vašu suludu i proizvoljnu tezu…

I na kraju, bili biste šokirani kada bih javno objavila poruke pojedinih medija koje ste vi pomenuli, i njihov vapaj za detaljima oko ubistva Jelene Marjanović, na koje smo ostali nemi.

Sve u svemu, gospođo Lukač, profesori bi rekli – sedi jedan!

Autorka je šefica Biroa za saradnju sa medijima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije

           

Objašnjenje

Uz laž da je Danas odbio da objavi njeno reagovanje, Biljana Popović Ivković juče je ovaj tekst publikovala na portalu magazina Nedeljnik. Istina je zapravo da je glavni urednik u sredu mejlom obavestio Popović Ivković da će njena reakcija biti objavljena u petak, zato što je tekst poslala kasno, kada su strane za rubriku Dijalog već prelomljene.

                                                                                               Uredništvo