Zvono zvoni na uzbunu godinama 1

Time aktuelna vlast ne otežava samo profesionalni rad novinara, već su reperkusije vidljive i na polju građanskih sloboda i demokratskih tekovina. Poslednjih sedam godina sistematskog urušavanja demokratskih institucija, zabrinjavajuća su opomena za stanje građanskih sloboda u Srbiji.

Činjenica da su kontinuirano na posebnom udaru nezavisno novinarstvo i kritičko mišljenje jesu razlozi zbog kojih je potrebna mobilizacija najšire javnosti. Ta je reakcija u početku bila nedovoljna, često svedena samo na novinarska udruženja, ali sa sve dramatičnijim pogoršavanjem situacije, sve je veći broj pojedinaca, organizacija civilnog društva i pripadnika opozicije koji ukazuju na ovaj suštinski problem.

U tom smislu reakcija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) i radne grupe za pregovaračko Poglavlje 35 zajedno sa podgrupom za slobodu izražavanja i slobodu medija, u kojima se posebno reaguje na napad predsednika Srbije upućen nezavisnim medijima sa Kosova i Metohije, nije iznenađujuća.

Ona je samo jedna u dugom nizu apela, protesta, peticija, poziva međunarodnim nezavisnim institucijama za odbranu slobode medija kojima se godinama pokušava sprečiti gušenje medijskih sloboda.

Novinari, posebno oni koji istražuju korupciju i objavljuju dokumentovane podatke i istinu a ne tabloidne laži, izloženi su stalnim pritiscima i pretnjama. Međutim, najopasnija je situacija za bezbednost novinara, kada najviši predstavnici vlasti, u ovom slučaju predsednik Republike, medije označavaju kao agenture, čineći to tokom zvanične posete jednoj stranoj zemlji, koja može biti značajan partner za Srbiju, ali svakako ne prednjači u oblasti slobode izražavanja.

Erozija demokratije počinje kada se zanemare zakoni i institucije, kada volja pojedinca opredeljuje sadržaj političkog života.

Zabrinjavajuće je i to, da su sve ostale demokratske institucije u Srbiji, koje su dužne da brane Ustav, Zakon o javnom informisanju i ostale principe i propise koji garantuju slobodu mišljenja i izražavanja, bezbednost novinara i njihovo pravo da odgovorno i objektivno informišu građane.

Parlamentarni odbor za kulturu i informisanje nije na ovu temu održao nijednu sednicu i nijedno javno slušanje u poslednjih sedam godina dramatičnog pada stanja medijskih sloboda uprkos otvorenim napadima na novinare i ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti. Nezavisna tela su marginalizovana ili ućutkana. Regulatorno telo za elektronske medije pretvorio se u glasnogovornika vladajuće stranke.

Za nas mora biti od najveće moguće važnosti da građanima bude dostupna istina. To je sada sve manje slučaj, ne samo u medijima, već najpre u izjavama političkih zvaničnika. To su sve okolnosti zbog kojih i mi kao narodni poslanici, predstavnici građana i članovi Demokratske stranke najoštrije reagujemo na ovakve pojave.

U skupštinskoj proceduri je naša inicijativa za smenu članova REM, predlozi zakona za izmenu i dopunu Zakona o elektronskim medijima, i jasan stav da je za uspostavljanje neophodne stabilnosti u društvu razorenih institucija, preduslov da se obezbedi potpuna nezavisnost medija od svakog političkog uticaja, svakog ličnog interesa, da se osnaži istraživačko novinarstvo, obezbedi istinska nezavisnost nezavisnim i regulatornim telima, omogući normalan rad parlamenta, primenjuju međunarodni standardi na koje smo se obavezali svojim članstvom u Savetu Evrope, OEBS-u i akcionim planovima za pristupanje EU.

Zvono za uzbunu zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji zvoni već nekoliko godina. Nadam se da ćemo konačno, pre svega mi u Srbiji a onda i naši partneri u Evropskoj uniji, to početi da shvatamo dovoljno ozbiljno.

* Autorka je poslanica Demokratske stranke