Upozorili su vladajuću koaliciju, pre svega DS, da neće glasati „za“ Predlog zakona o regionalnom razvoju ukoliko ne dobiju „političke garancije“ da će šest sandžačkih opština biti u jednom regionu. Bez njihovih glasova, vladajuća koalicija nema većinu, ali s obzirom na to da su poručili da se nadaju da će DS razumeti i pozitivno odgovoriti na njihov zahtev, može se očekivati da će ovaj zakonski predlog imati potrebnu većinu i to verovatno glasovima Ugljaninovih i Ljajićevih poslanika. Znači da će Bošnjačka lista i SDP dobiti „političke garancije“ ma šta to značilo, a kako će vlada kasnije ocrtati regione i da li će ove opštine biti u jednom ili u dva, videćemo. Sandžaklije Vladu Srbije obarati neće, obećavaju Ugljaninovi i Ljajićevi poslanici.

Ovaj slučaj pokazuje da DS, vodeća stranka vladajuće koalicije, koja je to postala zahvaljujući i manjinskim glasovima, „ne čuje“ najbolje njihove političke predstavnike. U suprotnom, ne bi im mađarske i bošnjačke stranke sve češće slale poruke posredno, na konferencijama za novinare i kroz intervjue. Valjda bi seli i razgovarali. Naravno kad i ako predsednik Tadić nađe vremena. Pošto dežurni dušebrižnici skoro u svakom političkom zahtevu stranaka manjina vide separatističku opasnost, valja naglasiti reči sandžačkih poslanika da njihov zahtev da budu u jednom regionu ima ekonomske, a ne političke motive. Ako neko u to sumnja i počne da širi bauk „zelene transverzale“, pomoći mu nema.

Dobro je što su Ugljanin i Ljajić posle višegodišnjih sukoba, u kojima je bilo mrtvih i povređenih, rešili da zakopaju ratne sekire. Koliko će trajati i kakve će imati efekte, pokazaće vreme. Na njihovo „pomirenje“ očigledno su presudno uticali međunarodni faktori, među kojima i turski ambasador u Beogradu Suha Umara. Interes zvanične Ankare da splasnu političke tenzije u Sandžaku trebalo bi da pokaže i najavljena poseta Beogradu i Novom Pazaru turskog ministra inostranih poslova Ahmeta Davutolua. E, sad zašto je u „mirenju“ sandžačkih Bošnjaka uspešnija zvanična Ankara od Beograda, drugo je pitanje. Da li će, posle političkog, na red doći i versko pomirenje i ujedinjenje islamskih zajednica, može se nagađati. Ali, Zilkić i Zukorlić su tvrdi orasi.