Dojava 1

A to je teren zavaravanja naroda pomoću obaveštajnih podataka. Istina, nije se on na to visoko mesto popeo zahvaljujući svojoj harizmi. Nego je tako visoko dospeo zahvaljujući karakteru koji ne poznaje granice beskrupuloznosti, i na drugom mestu razvoju medija i interneta. Takva kontrola svesti ljudi nije tehnički bila moguća u u vreme njegovih prethodnika na funkciji vladara Srbije.

Predsednik je dakle, u prethodnih nekoliko dana, ponovio najuspešnije epizode svoje vladavine od 2012. godine. Sećate se, jedna od prvih priča, te davne sezone bila je da njega i Tomislava Nikolića neovlašćeno prisluškuju, takozvana „afera“ listing.

Sve je opet bilo na mestu – i reflektori, odnosno uperena pažnja javnosti na Vučićev govor u Skupštini, i najave po tabloidima da albanske jedince spremaju upad na Sever, šta upad, rat. Kada se desila akcija ROSU, sve što je Vučić izgovorio, svi ti sati njegovog izlaganja u parlamentu, dobili su težinu koju inače ne bi.

Naravno, Vučić je u svojstvu predsednika morao da bude obavešten da će ROSU da hapsi po Kosovu, iako tvrdi da nije, pripisujući sebi politiku koju nema, niti je vodi. Tačno je da je u današnje vreme nemoguće da političar takve podatke ne koristi u svom interesu, ali Vučić ide uvek korak dalje, ne preza od najradikalnijeg zastrašivanja građana.

A sada mu je potrebno dva koraka dalje da potpuno savlada ulične proteste opozicije i razbije opozicioni bojkot parlamenta. Možda on i ne ume drugačije, ipak je duže bio radikal nego naprednjak, a radikali nisu imali mnogo toga što su imale druge stranke, ali jedno jesu – smisao da svaki mogući osetljiv podatak koji bi im dojavili simpatizeri iz policije, Državne bezbednosti ili vojske, iskrive i predstave javnosti u što naopakijoj, a po njih povoljnijoj, slici sveta.

U sadašnjoj Vučićevoj slici, nedostatak logike je nevažan, recimo oprečnost njegove tvrdnje da ROSU nisu morali da upadaju i plaše Srbe, već su oni mogli biti mirno pozvani, sa time, da on kao predsednik nije mogao da utiče da hapšenje bude manje brutalno. Čak nije ni bitno ko će tu sliku da ospori, ko da tvrdi da su tu sliku režirali zajedno Vučić i Tači, a ko će, kao portparol Kfora Vićenco Graso, da kaže kako je Beograd bio na vreme obavešten. Bitno je samo da je Aleksandar Vučić opet glavna ličnost a ne tamo neki protesti.