To bi sa sobom moglo da povuče, a u slučaju Egzita i Guče jeste povuklo brojne strance u našu zemlju, koji usput ostave i koji evro. Međutim, problem je što nikada ne saznamo koliko je to evra. Poslovni rezultati brojnih festivala ovde se ne saopštavaju.

Ono što je neophodno za dobru zaradu pored dobre zabave, jeste brižljivo negovanje postignutog. Što znači da Egzit ne bi trebalo da brine sam o sebi i da se takmiči sam sa sobom. To što se ozbiljnije promovisao u Britaniji nije dovoljno. Recimo, je li uporediv sa Siget festivalom? Nikako. A koreni su im isti. Može još puno da se radi na približavanju Sigetovim brojkama. Tamo najviše dolaze Francuzi, a ovde Britanci, zašto? S druge strane, Guču bi trebalo osloboditi suvišne ikonografije i kaparisanja od strane dva-tri političara. Nažalost, političko „skretanje“ Guče donelo je ove godine neprijatnosti američkom orkestru što sigurno nije preporuka za dolazak stranaca. S druge strane, put potencijalnom rastu popularnosti Guče uveliko u svetu utiru Boban Marković, Goran Bregović i drugi, ma koliko se neko ne slagao s radom bilo koga od njih. U ta unutrašnja „razmimoilaženja“ ukusa stranci se ne udubljuju. Problem je što zbog pomenute ikonografije i armija domaćih potencijalnih gostiju ni ne pomišlja da ode u Guču. Kada je reč o Bir festu, tu je priča možda i najteža. Sužena konkurencija na domaćem tržištu piva (tridesetak vrsta, od kojih neke u ograničenim količinama uvoze upravo pivare koje rade u Srbiji) nikako nije dovoljna da bi se manifestiacija nazvala festivalom. Zato u pomoć mora da priskoči muzika i da se izdvoji dodatni dinar za velike muzičke zvezde (dobar pokušaj sa Stereo MC’s) kako bi događaj dobio šire okvire od petodnevnog pijančenja po ne preterano nižim cenama onog istog piva koje može sutra da se kupi u obližnjoj prodavnici.

Nažalost, kultura nije ove godine na pravi način ispratila pomenuta tri događaja. Zbog budžeta prilagođenih kriznoj godini, učinak filmskih festivala u Sopotu i na Paliću, Belefa, Džez festivala, nije preterano prepričavan. Finansijski pogotovo. Teško da će bolje proći i predstojeći događaji. Lako je, u vreme Sarajevskog festivala, zaključiti da je i Srbiji preko potreban jedan veliki letnji filmski festival. Ima prostora, samo bi trebalo uraditi nešto.

Na kraju, da li je neko registrovao da je krajem jula održana nekada jedna od najpopularnijih manifestacija na prostoru Balkana – Zaječarska gitarijada?