Šalu na stranu, ali jučerašnja, druga po redu, akcija uklanjanja nepropisno parkiranih vozila sa rečnih šetališta, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik, pokazala je da se radi o ozbiljnom problemu koji ni u kom slučaju ne bi smeo da ima obeležja „nedelje borbe protiv vozača“. Vlasnik jednog vozila napao je i vređao službenika Parking servisa i okupljene novinare. Kada je „Pauk“ krenuo da ukloni nepropisno parkirani automobil, vlasnik vozila i njegov nabildovani pratilac, koji su plandovali na obližnjem splavu, napali su službenika Parking servisa. Čovek nije „popio“ batine“ samo zahvaljujući policiji, bez koje nije preporučljivo ići u ovakve akcije. Pa se postavlja pitanje: Gde mi to, pobogu, živimo, i kakvo smo to društvo gde se jedan najobičniji komunalni posao ne može sprovesti bez naoružanih interventnih jedinica MUP-a. Ajde, da smo u Bejrutu ili Kabulu, ali usred Beograda!?

Direktor Parking servisa rekao je da se zaposleni u toj gradskoj službi svakodnevno susreću sa sličnim situacijama, ali da ih to neće sprečiti da obavljaju svoj posao, te da će i dalje uklanjati nepropisno parkirana vozila. Živi bili pa videli. Jer, da se juče na keju nije pojavio gradonačelnik, sa sve policijskom pratnjom, ko zna kako bi prošli radnici Parking servisa.

Činjenica je da gradski „žestoki momci“ oduvek parkiraju svoje skupe automobile neposrednu uz splavove, baš kao što je i činjenica da komunalnim i raznim drugim inspekcijskim službama ne pada na pamet da ih kažnjavaju, pišu prijave, ili ne daj bože, pozovu „pauka“. Ne zato što su neodgovorni prema svom poslu, već neće ljudi da rizikuju batine ili nešto teže. Na splavovima se „cevka“ poteže i za manje grehe.

Dakle, to što je započeto, ne sme da bude akcija kratkog daha i sa aromom dnevnopolitičke upotrebe, već primer ozbiljne i dugoročne brige o komunalnom redu u prestonici. Tako se, uostalom, pribavlja poverenje građana. Živimo u društvu koje je svetlosne godine daleko od prihvatljivog društvenog reda i građanske harmonije, pa nam čak i ovakvi, naoko skromni primeri, vraćaju nadu.