Hadezeovskom skupu u zagrebačkoj areni prisustvovali su i koalicioni partneri nove-stare vlade, ali ne i oni iz Samostalne demokratske srpske stranke, uprkos uverenju Milorada Pupovca da Sanader ostaje najmoćnija figura u državi. Sam Sanader je održao vatreni nacionalistički govor, u kojem je obećao Sloveniji da joj neće dati ni pedalj teritorije, a broj prideva hrvatski/a/o koje je izgovorio bilo bi veoma teško izbrojati.

Da li je to bilo svesno desničarenje zbog nacionalističkog udara u stranci? Verovatno. Uostalom, najbolji dokaz da je Sanader napravio kompromis sa čuvarima Tuđmanove vatre jeste podrška Andriji Hebrangu za stranačku kandidaturu na predsedničkim izborima.

Hebrangu i njemu bliskim kadrovima HDZ-a smetao je direktor policije Vladimir Faber zbog istraga koje je vodio, pored ostalog i protiv Branimira Glavaša. Sanader je, tvrde upućeni, Fabera smenio pod pritiskom desnice. Hebrang se pobunio i protiv navodne Sanaderove rešenosti da zbog afere „kamioni“ pred sud bude izveden Berislav Rončević, bivši ministar odbrane. „Onda ćemo biti izručeni i svi mi“, navodno je dreknuo Hebrang na stranačkom sastanku dan uoči Sanaderove ostavke.

Hebrang nedavno izjavljuje da mu je otac bio veliki Hrvat, a ne komunista/staljinista. Istorija će dati svoj sud. Hebrang izjavljuje i da je Maks Luburić takođe bio hrvatski patriota i da je ono što je radio bilo iz najbolje namere. Istorija i zdrav razum odgovor su davno dali.

Otud su opravdane bojazni evropskih političara spram Hebranga, jer, kako kažu, hrvatski desničari su daleko ekstremniji i glave su im znatno usijanije nego u njihovih evropskih kolega koji se zovu konzervativci.

Džordž Soros, filantrop, kaže da je kriza prošla. Hrvatskoj, u dugovima do guše, s velikim padom BDP-a i budžetskim manjkom, to malo znači. Kosorovoj neće biti lako da vodi vladu. Običnim smrtnicima u Hrvatskoj i okolini biće još teže. Još nam samo ale fale.