Silazak sa vlasti Demokratsku stranku mogao bi da košta mnogo više nego što su to u prvom trenutku mislile i njene pristalice i njeni protivnici i to se vidi na svakom koraku. Rukovodstvo demokrata, čini se, više ni oko jednog pitanja nema zajedničko mišljenje, pa ni oko toga ko će biti šef poslaničke grupe u najvišem zakonodavnom domu.


U nedostaku državnih funkcija, za funkciju prvog demokrate u parlamentu vlada prava jagma, a spominje se čak desetak kandidata – Milica Delević, Nataša Vučković, Slobodan Homen i Borislav Stefanović, a nije isključeno da među predlozima budu još Dragoljub Mićunović i Nada Kolundžija. Među kandidatima su i dvojica potpredsednika stranke, Dušan Petrović i Dragan Šutanovac, dok je još jedna potpredsednica Jelena Trivan pre tri dana obavestila predsednika DS Borisa Tadića da odustaje od kandidature za šeficu poslaničke grupe. Upravo zbog tog velikog interesovanja, do imena šefa demokrata u parlamentu doći će se tajnim glasanjem i to u prisustvu predsednika stranke.

Demokrate je, kako nezvanično saznajemo, naljutilo Tadićevo insistiranje da Trivanova bude šefica poslaničke grupe DS-a u budućem sazivu Skupštine. Zamenik predsednika stranke Dragan Đilas i potpredsednik Bojan Pajtić, pa donekle i Dragan Šutanovac, tome su se usprotivili. Uz njih su se svrastali i neki poslanici koji su otvoreno došli u sukob sa Jelenom, pa je to naposletku rezultiralo njenim odustajanjem. Trivanova, koja slovi za najodanijeg Tadićevog čoveka, slovi i za njegovog kandidata za mesto potpredsednika parlamenta u ime ove stranke, ali kako u DS nema sloge ni oko jednog pitanja, tako i za ovu funkciju postoji još jedan kandidat – Gordana Čomić, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu.

Kola sa Demokratskom strankom krenula su nizbrdo posle niza pogrešnih poteza, od kojih je, po mišljenju mnogih, prvi bila odluka da se zajedno raspišu predsednički i parlamentarni izbori. Gde će ta kola završiti, za sada nije jasno, jer u stranci trenutno ima čak desetak suprotstavljenih frakcija i niko više sa sigurnošću ne zna ko šutira na čiji gol, ko igra protiv koga. Slikovitim fudbalskim rečnikom poslužio se i sam Dragan Đilas, koji je obraćanje Tadiću i ostalima u vrhu stranke započeo rečima da parlamentarni izbori nisu utakmica malog fudbala na poljančetu. Posle javne prozivke Vuka Jeremića, koji važi za Tadićevog ljubimca u stranci, ovo je drugi Đilasov gol u mreži predsednika stranke u poslednje dve nedelje, a sva je prilika da će ih biti još u narednom periodu. Ono što kola DS može da spreči od pada u provaliju po mnogima su prevremeni stranački izbori i skupština demokrata.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.