Novi, meksički ili svinjski, kako ga još nazivaju, tek grip je ušao u svakodnevni život. Epidemiolozi, s jedne strane, upozoravaju da je epidemiološka situacija u pogoršanju, a „talasi“ gripa se smenjuju. S druge strane, zatrpan obiljem informacija i poluinformacija, običan čovek je, jednostavno, zbunjen.

Sa svih medija stručnjaci poručuju da je vakcinacija najbolja mera zaštite i da je, obavezno, treba primeniti kod ugroženih kategorija. To kaže struka. Stvarnost je, ipak, nešto drugo. Tako, čak i lekari „na prvoj liniji fronta“, odnosno domova zdravlja, odvraćaju pacijente ili savetuju roditelje da decu nipošto ne vakcinišu. Razlozi za takve, kontrastavove su brojni – od nedovoljne ispitanosti vakcine (i dejstva), boljeg i trajnijeg prirodnog imuniteta ako se grip preleži, pa do iščekivanja više podataka iz sveta.

Vakcinacija, koja zvanično počinje sutra, prema uveravanjima stručnjaka, treba da odagna strah od gripa. Čovek, pogotovo bolestan, i veruje i ne veruje. Naročito u šumi poruka „za“ i „protiv“. Veliki broj kontroverznih informacija nipošto neće umanjiti strah. Građani su zbunjeni, stručna javnost takođe. Vakcinacija se, neretko, doživljava kao propaganda nadležnih da bi se opravdala kupovina ovog cepiva.

Iako Radna grupa za pandemiju stalno zaseda i upućuje poruke građanima, pored „šume“ informacija i blogova na internetu teško je naći „svoju“ istinu. Istovremeno, broj potvrđenih slučajeva popeo se na 481, a smrtnih ishoda na 34. To što je umrlih najviše među dijabetičarima, srčanim bolesnicima i gojaznim – nije nikakva uteha. Jer znatan broj građana pripada nekoj od tih kategorija. Veliki „talas“ tek sledi. U januaru. A dotle, neki će se vakcinisati, drugi neće, treći će, posmatrajući sa strane, iščekivati da sve prođe. Samo da ne bude kao u narodnoj priči o vuku da nas, posle mnogo podignute buke i prašine, kada su svi već „oguglali“, grip neprijatno iznenadi.