Nestašica šećera i džem od jagoda 1

U Srbiji je toliko afera i smenjuje se toliko često, da i fora sa društvenih mreža od pre neki dan „da je za vreme DS-a za jedan evro mogla da se kupi šećerana, a danas ne može ni kilogram šećera“ već bajata.

Zato što će maksimalna cena kilograma šećera naredna dva meseca biti 89,99 dinara. Bez obzira da li se radi o pakovanju od jednog ili više kilograma. To je Vlada Uredbom odlučila, jer je prethodnih šest meseci samo cena šećera u kilogramskom pakovanju bila ograničena. Nije trebalo dugo trgovcima, proizvođačima i kome sve da se dosete da postoje opcije u kojima bi mogli da malo povuku sa polica šećer sa ograničenom cenom i sačekaju bolji trenutak da zarade.

U kriznim vremenima uvek se nađu neki profiteri. I uvek su tu građani koji iz straha da neće imati počnu da kupuju i više nego što im treba. Ali potrošači su kao i svuda u svetu – kad kriza krene psihologija se menja, a strah da ćemo ostati gladni neumoljiv je. Ovog puta za nestašice delimično su – a sasvim nepravedno – među prvima optuženi oni koji spremaju zimnicu.

Sok od zove i džem od jagoda odjednom su postali glavni krivci za prazne rafove. Čak su se i sa državnog vrha osvrnuli na to kao moguće razloge za nestašicu. A onda su se pojavili i mnogo ozbiljniji igrači od džema i soka od zove. Kod jednog proizvođača „pokvarila se pakerica“ baš za pakovanje od jednog kilograma, a onda je iz Ministarstva trgovine stigla vest da su inspekcije utvrdile da u skladištima kod jednog veletrgovca ima čak 2.000 tona šećera u kilogramskom pakovanju, dok je kod proizvođača imao 30.000 tona, što je desetina proizvodnje u Srbiji. U prethodnom periodu na tržište je taj veletrgovac izbacio samo 25 tona u pakovanju od kilogram, a 10 puta više u rinfuzu, koji je skuplji.

Ime tog veletrgovca, kao i pre toga pomenutog proizvođača sa pokvarenom pakericom, niko nije spomenuo. Ono što nam ostaje je da se nadamo da će svi oni biti kažnjeni, propisno, novčano i kako god treba. Ne bi bilo loše da svi znamo ko pravi pometnju na tržištu, da poimence znamo ko pokušava da se navali na grbaču potrošačima.

A svi koji kupuju da znaju da je prosečna potrošnja šećera u Srbiji dva kilograma po tročlanoj porodici. Osim za one koji prave sok od zove ili džem, njima treba malo više. Ali ne toliko da izazovu nestašicu na tržištu. Za to su krivci uvek negde gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.