Da je Makedoniji i Srbiji stalo do dobrih međusobnih odnosa bilo je jasno već početkom godine kada je Tadić zatražio od Makedonije da predloži novog ambasadora u Srbiji, što je ova brzo prihvatila. Svakoj državi su, kada je o spoljnoj politici reč, prioritet dobri odnosi sa susedima, a posebno onoj koja već ima dovoljno problema. U slučaju Makedonije to su dugogodišnji spor sa Grčkom zbog kojeg je blokirano njeno članstvo u NATO i osetljivi međuetnički odnosi. Partije makedonskih Albanaca prošle nedelje su otvoreno upozorile vladu da je njihovo strpljenje u vezi sa sporom zbog imena države pri kraju: posle ulaska Albanije u NATO one u stagnaciji Makedonije vide prepreku za svojevrsno povezivanje sa svojom državom maticom.

Ne treba se zavaravati da će zategnutost na relaciji Makedonija – Priština izazvana odlukom Skoplja da na inauguraciju predsednika Đorđa Ivanova ne pozove Fatmira Sejdijua potrajati suviše dugo. Tim pre što je Evropska unija početkom ovog meseca zatražila „normalizaciju odnosa između Makedonije i Kosova“. Kako će Srbija reagovati na izvesno uspostavljanje diplomatskih odnosa Makedonije i Kosova ostaje da se vidi.

U slučaju istovetne odluke Podgorice ta reakcija se donekle može naslutiti. Predsednik Tadić je na nedavnom skupu Uneska na Cetinju kazao da ne bi bio srećan ako bi došlo do uspostavljanja diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, „jer to ne bi doprinelo poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore“, dok je za moguće ponovno predlaganje Anke Vojvodić za ambasadora u Srbiji, kojoj je prošle godine zbog priznavanja Kosova rečeno „zbogom“, naglasio da ne bi bilo uobičajeno u diplomatskoj praksi.

Uskoro će biti poznato da li je sadašnji optimizam Prištine u očekivanju novih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i uspostavljanja diplomatskih odnosa realan i gde su u svemu tome Makedonija i Crna Gora. Za odnose Srbije i njenih suseda, samim tim i za stabilnost u regionu, nagli ili iracionalni potezi svakako ne bi bili od koristi. Nepromišljenošću bi i rezultati nedavnih susreta zvaničnika u Skoplju, na Cetinju i u Beogradu bili anulirani.