Bezumlje na južnoj tribini našeg najvećeg stadiona gde su huligani lomili i palili stolice nije ništa novo, štaviše i očekivana je reakcija i osveta „grobara“ na slične ispade navijača Zvezde na poslednjem derbiju u Humskoj. Ipak, ono što je možda najfrapantnije jeste izjava trenera crno-belih Gorana Stevanovića koji je nakon meča izjavio da nije ljut na pristalice svog kluba koje su „sebi dali malo oduška“. Ovim rečima popularni Plavi ne samo da opravdava nego indirektno i podržava nasilje.

Ulizivanje i podilaženje navijačima je takođe „već viđena“ stvar u našem fudbalu, ali barem do sada, u ovoj „disciplini“ su se uglavnom isticali igrači strahujući za sopstveno zdravlje. Međutim, „afera dukserica“ od pre nekoliko nedelja, kada je predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić na gostovanju svog tima u Novom Pazaru otvoreno podržao sve akcije „delija“ i pomenuta izjava Stevanovića potvrđuju da će država u svojoj dugo najavljivanoj borbi protiv huligana imati protivnika među kojima nisu samo oni koji pale autobuse, divljaju na ulicama, ubijaju strane državljane… već i čelnici i treneri najvećih srpskih klubova.

Što se tiče samih političara, oni su na derbiju dobili novi povod za utrkivanje u oštrim izjavama punim žara i žestine u kojima najavljuju rigorozne kazne i sankcije za one zbog kojih se većina od 30.000 ljudi na Marakani nije osećala bezbedno. U međuvremenu, običan narod i dalje strepi od onih koji će uskoro, to je sasvim sigurno, da li u gradskom prevozu, na ulici ili na stadionu, ponovo „sebi dati oduška…“.