I sad bi mi trebalo tu priču da progutamo. Oprobani recept. Prvo negiramo pa posle spinujemo javnost kako bi to bio najbolji mogući potez. Čemu žurba, dame i gospodo ministri. I posle Milošević nije valjao kada je prodao Telekom samo zarad ostanka na vlasti.

Zašto se sad prodaje Telekom nego u istu svrhu. Treba preživeti do sledećih izbora odnosno dobiti ih. A nisu daleko, očigledno. Izduvale se džaba akcije, koridori, avioni, kamioni. Kao, sada nam treba novac od Telekoma za infrastrukturu. Pošto smo se hvalili da smo obezbedili pare za putni Koridor 10, a da će Rusi da nam daju za železnički deo, zanimljivo bi bilo videti koju ćemo to kapitalnu infrastrukturu sada da gradimo. Da pogađamo? Novu luku u Beogradu da bismo ovu dali Miškoviću da gradi stanove. Tužno je da Vlada, kada je već rešila, a vidimo da je rešila da proda svojih 40 odsto, nije već smislila koju će to infrastrukturu da gradi. Iskustvo nas uči da neće odoleti da novac spiska u predizbornu potrošnju.

Najgore je što ćemo dominantnu poziciju Telekoma na tržištu ustupiti drugoj kompaniji. Pitajte Hrvate kako se bore sa Dojče telekomom i da li im pravi probleme? Ovde će malo da nam pričaju kako će ta kompanija da unapredi naše telekomunikacije, a eto u Hrvatskoj Nemci nedavno odlučiše da ne ulažu u izgradnju optičke mreže zato što im se nije svidela odluka regulatorne agencije, doneta u korist potrošača i konkurencije na tržištu. Odlučiše ljudi iz Dojče telekoma da su Hrvatima dovoljne i bakarne žice i da napredna optika nije za njih.

Zar ništa nismo naučili, recimo, iz primera Telenora. Državna kompanija, vode je menadžeri koji nisu članovi partije, izuzetno uspešna. Jesmo li toliko glupi da ne može tako i kod nas? Ma naravno da može, ali neko neće. Neko ko je nekome tamo napolju nešto obećao. Kukaće za državnim Telekomom mnogi. Ponajviše možda sport i kultura koji su ionako u opštoj nemaštini nekako preživljavali uz sponzorstva te kompanije.