Najnoviji je snimak napada učenika na profesorku u srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici.

Ovo je samo jedan u nizu primera nasilja u školama, kako učenika nad profesorima tako i vršnjačkog nasilja. U Ministarstvu prosvete kažu da ispad neće proći nekažnjeno. Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Bogoljuba Lazarevića, učenik će biti isključen iz škole.

Kako se može čuti, sukob siledžijski nastrojenog učenika i profesorke hemije postojao je i ranije. Ako je to tačno, onda se postavlja pitanje da li su pedagoško-psihološke službe mogle da preduprede ovakav skandal, neprimeren bilo kom civilizovanom mestu, a kamoli školi.

Da su dosadašnje reakcije daleko od dovoljnih govore i podaci Foruma beogradskih osnovnih škola, prema kojima čak 40 odsto nastavnika tvrdi da su bili žrtve nasilja svojih učenika, a isto toliko njih da su pretrpeli nasilje od roditelja. Najviše njih – 87 odsto, ističe da su doživeli verbalno i psihičko nasilje, 27 odsto je bilo izloženo direktnim pretnjama, 13 odsto nastavnika je doživelo uznemiravanje van škole, a 7,5 odsto prosvetara su žrtve fizičkog nasilja.

Skoro polovina profesora smatra da je potrebno da budu bolje zaštićeni zakonom, da im treba dati veća ovlašćenja, ali i pooštriti kazne.

Stručnjaci naglašavaju da napad mora da se reguliše zakonom, ali i da problem treba rešavati u korenu, kao i da u borbi protiv nasilja u klupama treba da učestvuju svi, nadležni organi, zaposleni u školama, ali i porodica. I pored akcija kao što je „Škola bez nasilja“, bez sistemske saradnje svih, učenici će i dalje biti ohrabreni da željene ocene dobijaju pesnicama, a ne učenjem. Dodatno pitanje je koliko ima ovakvih slučajeva, koji nisu zabeleženi mobilnim telefonom i sa kojima javnost, ali ni nadležni nisu upoznati.