Šablonski protiv tužbi 1

Naime, u oktobru prošle godine Osnovni sud u Bačkoj Palanci presudio je da je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obavezan da penzioneru J. M. iz Bačke Palanke nadoknadi iznos umanjene penzije. Međutim, ovih dana Viši sud u Novom Sadu preinačio je tu odluku, što u praksi znači da je ona ukinuta te da Osnovni sud ne može ponovo da se izjašnjava o njoj.

Bitno je naglasiti da su svi drugi prvostepeni sudski organi, izuzev suda u Bačkoj Palanci, odbacili tužbe penzionera protiv države zbog smanjenja penzija. Ono što je indikativno u ovom slučaju je to da iako su sudstvo i izvršni organi vlasti Ustavom Srbije odvojeni i ne mogu uticati na odluke onog drugog, oni zauzeli identičan stav po ovom pitanju. U Udruženju sindikata penzionera Srbije tvrde da imaju saznanja da sudovi u Srbiji tužbe zbog smanjenja penzija odbacuju po nalogu Vlade Srbije odnosno određenih ministara. Ako se sa takvom praksom nastavi, u tom sindikatu ističu da će javnost izneti i imena sudija koje to rade kao i imena ministara koji od njih traže da donose takve odluke. Takođe, ono što izaziva pozornost među ekspertima za pravnu oblast je to što obrazloženja odbijenih tužbi liče jedna drugima kao jaje jajetu te struku asocira na razmišljanje da se ona donose po određenom preporučenom šablonu.

Sve u svemu nesporne su tri stvari. Prva je da identična pozicija vlasti i sudova o ovom pitanju izaziva podozrenje i sumnjičavost građana da se radi o određenoj vrsti dogovora ili dobijenih instrukcija. Druga je da državi apsolutno odgovaraju ovakve sudske odluke jer neće morati da tanji budžetska sredstva na isplaćivanje presuda penzionerima. Treća je da je odluka Vlade o smanjenju penzija bila ne samo udar na egzistenciju penzionera već i potpuno nepravedna i nepoštena.

Penzioneri su svoja primanja zaradili predanim radom. Na bilo koji način nisu učestvovali u vođenju ekonomske politike, niti su bilo kojim svojim činom smanjili priliv sredstava u budžet. Država nije njihov poslodavac da bi mogla da odlučuje o visini njihovih primanja a penzije najstariji građani dobijaju iz fondova za koje su izdvajali sredstva od svojih plata. Drugim rečima, da je pravde i striktnog pridržavanja zakonskih rešenja u Srbiji štednja i dogovori sa međunarodnim finansijskim organizacijama ne bi bili važniji od iznetih činjenica.