Savamala u regionu 1FreeImages_Anna Platkowska

U sredu pre podne u političkim krugovima u Beogradu pojavilo se nagađanje zašto je premijer Vučić zakazao vanrednu pres-konferenciju. U čaršijski opticaj puštena su dve procene – jedna zbog Savamale, druga zbog novog aviona kojim je iz Abu Dabija stigao i gradonačelnik Siniša Mali.

Kada se premijer u podne obratio naciji sa poludramatičnim saopštenjem o nemirima koji prete Republici Srpskoj, bilo je jasno da su nagađanja u isto vreme omanula i pogodila. Jer, jeste to bilo obraćanje zbog Savamale, jeste pomenut i avion, ali je svrha i cilj poruke bila drugačija i očigledna za sve koji hoće da vide.

A to je skretanje pažnje sa postizborne krizne situacije, u kojoj je opozicija prvo dosta uspešno osporila izborne uslove i legitimitet Vučićeve vlasti bez obzira na svoju buduću parlamentarnu snagu. I pod dva, u kojoj je građanska javnost koja uključuje i opoziciju, uspešnije nego ikad dosad osporila najveći projekat Vučićeve vlasti Beograd na vodi, zbog noćnog rušenja objekata u Savamali. U situaciji takve političke defanzive, koju je uzgred proizvedena u Vučićevim redovima, jer ko broji glasove i obezbeđuje fer izbore, i ko može da noći ruši usred Beograda, nego vlast – premijer je posegnuo za regionom kao političkim odgovorom.

Najavljeni protesti opozicije protiv Dodika u Republici Srpskoj došli su kao dobar povod da Vučić podseti na sebe kao faktora regionalne stabilnosti. Da istovremeno pokupi patriotske poene iskazanom zabrinutošću zbog dešavanja u RS, ali i proevropske predstavljajući sebe i dalje kao političara koji isporučuje ciljeve. U ovom slučaju, je li, cilj je uticaj na Dodika i druge političare u Banjaluci.

Problem je međutim u tome što smo takve političke scenarije gledali mnogo puta i što tu njihova miroljubiva spoljna ljuska ne zadržava njihovo moguće pogubno političko dejstvo. Pogubno po sve građane regiona zato jer se ne zasniva na iskrenoj političkoj volji, nego na najiskrenijoj političkoj manipulaciji i instrumentalizaciji. Izvoz domaće političke krize u okruženje ovde nije patentirao Slobodan Milošević, ali je ostao upamćen kao političar koji je tu strategiju eksploatisao do krvi. Zato i sada tiha poruka Vučića – dok gori region zbog protesta i mogućih nereda u RS, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, a vi mi tu neku Savamalu i Sašu Jankovića – treba zaista da bude prepoznata. I da niko nema dilemu da paljenje regiona zavisi od toga što nema građanskog reda tamo gde treba da ga bude – u Savamali, a ne obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.