Naime, navijači oba tima odavno su poznati čelnicima Evropske kuće fudbala (UEFA) zbog načina na koji podržavaju svoje ljubimce, pogotovo na gostujućim terenima u okruženju.

Ipak, večerašnji prvi duel, koji se igra na stadionu crno-belih, trebalo bi da bude smernica za neke buduće susrete bivše „braće“. Fudbaleri Škendije stigli su u Beograd jasno ističući da ih dešavanja van terena ne zanimaju, da su došli sa željom da se što ozbiljnije suprotstave favoritu na papiru i na travnatom terenu pokažu koliki su im dometi van domovine.

Važnu ulogu u pripremi otvaranja sezone na stadionu Partizana odigrala su rukovodstva klubova jer su na zajedničkom sastanku donela odluku da pristalice gostujućih timova ne putuju na utakmicu, bar ne u organizovanoj povorci. Naravno, nikome se ne može zabraniti da u sopstvenoj režiji bude uz omiljeni klub, ali će taj „luksuz“ morati da najavi već na granici između dve države pokazivanjem karte za meč. Tri kontrolna prstena ispred samog stadiona potvrđuju da se ništa ne prepušta slučaju, a svako ko se na gostujući teren uputi sa obeležjima svog kluba biće zaustavljen na pristojnoj udaljenosti od mesta dešavanja.

Verovatno su se svi na ovim prostorima zasitili komentara da je Balkan „navijačko bure baruta“. Ubistvo Brisa Tatona, slučaj „majice“, neredi u Đenovi, incidenti pre i posle gotovo svakog derbija bez obzira na to o kom se sportu radi, pretnje novinarki Brankici Stanković samo su neka od dešavanja koja su nas prethodnih godina, nažalost, navikla da se mečevi poput predstojećeg uvek tretiraju kao oni visokog rizika. Političari uzaludno obećavaju da će se obračunati s huliganima koji sebe nazivaju navijačima, međutim, verovatno će proći još dosta vremena pre nego što stadioni i tribine postanu mesta i za porodična okupljanja, a ne prilika za pražnjenje negativne energije i slanje političkih i drugih poruka.

Ali, iako turbulentne godine još traju, krajnje je vreme da se prekine sa igrama van terena. Fudbal bi trebalo dodatno da zbliži narode na tradicionalno trusnom balkanskom području, a ne da produbljuje jaz među njima. Partizan, ali i cela srpska fudbalska javnost, večeras polažu ispit zrelosti. Uz dobar vetar, neka im je sa srećom. Na tribinama, kao i na terenu.