Mlađan Dinkić i „večiti“ ministar zdravlja Tomica Milosavljević, pored Rasima Ljajića, aktuelnog ministra rada i socijalne politike, spadaju u red onih državnih funkcionera, vremenom poistovećenih sa visokim državnim funkcijama koje su, od demokratskih promena bez prekida, obavljali.

Stoga, ekonomski stručnjaci iz G17 plus mogu se smatrati jednim od najodgovornijih za stanje finansija u zemlji u proteklih devet godina tranzicije. Upravljanje javnim preduzećima, Poreska uprava, raspolaganje budžetskim novcem, reforma bankarskog sektora… obeleženi su pečatom G17 plus. Za proteklo vreme, stranka čiji se karakter oličava, pre svega, kroz dela njenog lidera promenila je toliko lica da je nemoguće izbeći zaključak o njenoj potrebi opstanka na vlasti po svaku cenu. Poput većine malih stranaka, neprikosnovenost lidera je toliko izražena da je kriterijum popularnosti isključivo reputacija koju Dinkić uživa kod građana. Da se izbori za ogroman uticaj i broj resora kojima upravlja, uz upadljivu disproporcionalnost broja osvojenih glasova, predsednik G17 plus postao je odavno čuven. Čovek koji nije prezao ni da upotrebi tabloidsku kritiku vlade Zorana Živkovića, praktično je obeležen kao ključan za preuzimanje vlasti od strane Vojislava Koštunice. U avgustu je ponovo pokazao koliki ucenjivački kapacitet može imati stranka sa manje od jedan odsto podrške birača kada je izdejstvovao kontraverzno izglasavanje izmena zakona o informisanju.

Najava razračunavanja sa članstvom koje rasipa ugled stranke, dok njihovi lideri predano rade na javnom interesu, postao je manir ovdašnjih predsednika u odgovorima javnosti na kritike o korupciji i demagoškom odnosu prema ključnim pitanjima držvne politike.

G17 plus je prekjuče proslavio sedmi rođendan. Dinkić inače kaže da prisustvo u vlasti od nastanka nije dobro. Zbog čega? Možda je lider mislio na aktuelni procenat podrške koju uživa kod birača. Neki ljudi postali su članovi stranke zarad lične koristi, saopštio je članstvu Dinkić obrazujući ih javno da je politika „samo način da se pomogne da građani žive bolje“.