Istina se verovatno nalazi tačno na sredini, između ove dve suprotstavljene interpretacije. Ali, kao što je teško utvrditi istinu o zbivanjima na terenu, čini se još težim doći do održivih rešenja. A, rešenja su neophodna, jer situacija na kosovskom severu, ovakva kakva je, ni na kraće staze ne može da opstane.

Priština je uz pomoćmeđunarodnih saveznika uspela da načini važan korak u uspostavljanju svoje uprave nad celom teritorijom Kosova. Minimalan broj njenih carinika i policajaca, koji su u helikopterima Kfora, a u okviru timova Euleksa došli na Jarinje i Brnjak, sasvim je dovoljan da Tači bez problema može da proglasi još jednu pobedu. I tu njegov interes, kao legitimnog političkog predstavnika kosovskih Albanaca, uopšte nije sporan. Problematičnije je ponašanje Brisela (kabinet Ketrin Ešton i NATO) i vodećih zapadnih sila. Između podrške Hašimu Tačiju I Borisu Tadiću, izabrali su prvog. Umesto kalimerovskog „nepravda, nepravda“, bilo bi nam bolje da se zapitamo zašto je to tako? Zašto je premijer Kosova, za kojeg svi zapadni lideri odavno znaju da je, najblaže rečeno, ličnost sumnjivog bekgraunda, ipak preči partner EU i NATO od predsednika Srbije? Kako nam je uspelo da dođemo u tu poziciju i, važnije, kako iz nje da izađemo?

Vratimo se na blokade puteva. Srbi iz Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana i severne Mitrovice većčetiri dana na administrativnim prelazima drže u izolaciji pripadnike Euleksa i Kfora i kosovske carinike i policajce, kojima preostaje da ljudstvo i zalihe dopremaju helikopterima. Saobraćaj preko Jarinja i Brnjaka ne funkcioniše, a otežan je na celom severnom Kosovu. Koliko to može da traje? Kfor je saopštio da neće reagovati silom, jer su protesti mirni. Kosovski ministar policije Bajram Redžepi kaže da će se Srbi umoriti. Možda se nada da će Srbi u stvari izgubiti živce, pa dati povod za intervenciju međunarodnih snaga. Takav scenario bi nam doneo nemile prizore nasilja, ne daj bože i ljudske žrtve. Beograd predlaže da se o svemu razgovara u okviru briselskog dijaloga i predlaže da kompromis obuhvati povlačenje predstavnika Vlade Kosova s prelaza. Priština odbacuje i jedno i drugo. Za to vreme, iz Brisela stižu saopštenja koja nemaju veze s realnošću. Misija je, kažu, u potpunosti uspela.

Hoće li Amerikanci na kraju morati da zavrnu rukave i prionu na posao… zavrtanja ruku.