Prvi čovek Republike i vladajućeg DS-a tom prilikom je ipak, i to prvi put, jasno rekao da ova dva akta neće čekati ustavnu regionalizaciju Srbije, najavljenu za kraj mandata aktuelne vlade, što DS priželjkuje da će se dogoditi tek za tri godine. Ako ništa drugo, to je dugo očekivano ohrabrenje da demokrate neće prekršiti obećanje koje je imalo znatnog udela u njihovoj apsolutnoj pobedi u Vojvodini na prošlogodišnjim parlamentarnim i pokrajinskim izborima.

Pomenuti susret predsednika Tadića i čelnika SVM-a suštinski ništa nije promenio, iako je bilo pokušaja da se u javnost plasiraju umirujući tonovi o navodnom prevazilaženju nesuglasja. „Potvrda Predloga statuta i zakona o nadležnostima odlaže se zbog očiglednog političkog nejedinstva o tom pitanju unutar DS-a“, rekao je Danasu funkcioner SVM-a Balint Pastor, dan posle subotičke proslave. Zanimljivo, Pastor „mlađi“ je našao za važno i da naglasi da mu je Mlađan Dinkić nedavno rekao da bi statut, što se G17 plus tiče, mogao da bude usvojen „za pet minuta“. Privrženost G17 plus pojačanoj autonomiji Vojvodine nije od juče, odlučujuću ulogu u tome ima potpredsednica stranke Ivana Dulić-Marković i ne treba je dovoditi u direktnu vezu s najnovijim Dinkićevim političkim soliranjima kontra DS-a. Ipak, u danima kada se o saradnji demokrata i dueta Nikolić-Vučić u opštinama Zemun i Voždovac sve glasnije priča, Vojvodina je možda još jedna politička stavka na kojoj G17 pokušava da napravi razliku u odnosu na većeg koalicionog partnera.

Šta se unutar DS-a zaista dešava, ne znaju ni mnogi stranački funkcioneri. Danasu je više puta rečeno, i to od ljudi koji su u partijskom Predsedništvu, da nam odgovor na pitanje zašto se odlaže statut mogu dati samo „Tadić i Rakić“. Predsednik i šef njegovog kabineta. Školski primer partijskog centralizma, toliko omraženog u Miloševićevo vreme. Bojana Pajtića, potpredsednika stranke i prvog čoveka demokrata u Vojvodini, niko nije pomenuo. „Pajtić ide u političku penziju“, „Raskol u DS-u“, „Pajtić u nemilosti“, naslovi su koji su preplavili ovdašnje tabloide prethodnih nedelja. Što se više ova pitanja odugovlače, uzdrmani rejting DS-a nastaviće da slabi.