Žitorađa na Bledu 1

To što je na Bledu, kako se izveštava, „oteo šou“ američkom izaslaniku za Balkan Metjuu Palmeru po Dačića je lakši deo priče i može da mu donese političke poene.

Predsednik SPS-a je, naime, na skupu „Zapadni Balkan – evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost“ držao lekcije zvaničnicima Evropske unije zbog toga što Srbiji ne nude, kako se to uobičajava reći, „jasniju evropsku perspektivu“. Dačić je tražio odgovor na pitanje ima li ili ne članstva za Srbiju u EU, kao da to od same Srbija ne zavisi ni najmanje.

„To šta će da bude za 30 godina to je kao kada vašoj deci obećavate kada porasteš dobićeš nešto. Nama na Zapadnom Balkanu ne može to više da se priča, jer smo porasli. Ne da smo porasli nego ćemo uskoro da odumremo čekajući na EU“, ispričao je Dačić priču uz koju su ostali učesnici skupa mogli da se opuste, a birači SPS-a da je oduševljeno podrže. Ma kakva EU, reći će s olakšanjem, uz „dobru vest“ o ulasku Srbije u Evroazijsku uniju.

Zna dobro Dačić da se u EU ne ulazi lako – iako je bilo izuzetaka koje to pravilo potvrđuju. I zna da pošalicama tome ne može da doprinese. I da mu ulazak Srbije u EU uopšte ne treba. Naglasak Dačića je zato bio na biračima – otišao je na Bled, kao da je otišao u Žitorađu.

Lošiji po Dačića mogli bi da budu poslednji naslovi u tabloidima – „SPS ucena“, „Ili Dačić premijer ili SPS ode u opoziciju“ i „Dačićev konzul podvodio maloletnice“. U ovom trenutku ne može se predvideti da li je to naznaka da Vučić Dačića i SPS pušta niz vodu, ali s obzirom na to da su nerazdvojni još otkako je SNS 2012. došla na vlast veće su šanse da će se ta tradicija nastaviti. Ne „mobinguje“ Vučić Dačića prvi put – kako se na početku AV ere izrazila Vesna Pešić nasekiravši Vučića (tad se još sekirao) – a svrha najnovijeg mobinga može biti puka predizborna ili ucenjivačka.

Matematički gledano, Dačić Vučiću od 2012. uopšte nije potreban. Nije mu, međutim, bio potreban ni Dačić neprijatelj, već poslušni „partner“ za držanje vlasti i obavljanje poslova Vučiću neprijatnih, kao što je, na primer, parafiranje Briselskog sporazuma. Za razliku od „nas“, građana, u ime kojih je Dačić na Bledu govorio, koji imamo solidne šanse da „odumremo“, SPS neće da „odumre“. Ima sve šanse da nadživi i samu Srbiju. Uprkos poniženjima koje ministar diplomatije svaki čas sebi priušti ponižavajući pri tom i sve nas u čije ime u i o čijem trošku nastupa.