Bez zdravlja nema bezbednosti 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Na skupu “Zdravlje i bezbednost” održanom danas na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost Univerziteta Union predstavljen je nacrt Platforme i metodologije javnog zdravlja pokreta “Živimo zdravije” u kojoj se, između ostalog, insistira na večem uključuvanju dece u fizičke aktivnosti.

“Fenomen bezbednosti, uključujući tu sve njegove nivoe, neraskidivo je povezan sa fenomenom zdravlja u jednom društvu, i to mnogo dublje nego što bi se moglo na prvi pogled naslutiti”, rekla je Violeta Talović-Rašković, dekanka Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Tražeći načine da unapredi zdravlje svojih građana, društvo istovremeno osnažuje svoju bezbednost i stabilnost, poručila je na.

“Stoga je zadatak izgradnje zdrave nacije zadatak celokupnog političko-bezbednosnog sistema”, kazala je Talović-Rašković.

Kako je ocenila, u otuđenosti savremenog društva sport može imati značajnu integrativnu funkciju.

Prema njenim rečima jedan od globalnih problema, na koji nije imuna ni Srbija, jeste sve manja fizička aktivnost dece.

“Važna upozorenja dolaze iz različitih krajeva naše zemlje, gde u proteklim godinama ozbiljna istraživanja pokazuju da je više od trećine dece gojazno, a više od polovine najmlađih ne upražnjava apsolutno nikakvu dodatnu fizičku aktivnost”, naglasila je ona.

Predsednik UO “Živimo zdravije” Bratislav Đorđević ukazao je na značaj uključivanja dece u sportske aktivnosti.

On je dodao da se u Srbiji fizičkim aktivnostima bavi oko deset posto stanovništva.

Naglasio je i da im je u tom smislu značajno da se strategijski povežu različite oblasti, poput nauke, obrazovanja, sporta, umetnosti i culture i kroz adekvatne programe da se uključe sve kategorije stanovništva i na taj način se promeni i dosadašnji način života – bez fizičkih aktivnosti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.