Đorđević: Saradnja sa Austrijom u penzionom osiguranju 1Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

„U interesu austrijskih i naših građana želimo da unapredimo saradnju i iskoristimo sve potencijale koje ima Srbija u ovom trenutku. Sredinom godine trebalo bi da bude potpisan novi Sporazum o razmeni podataka koji će omogućiti veću kontrolu“, rekao je Đorđević, a austrijske kolege dodale da bi to trebalo da omogući i veće penzije za naše građane, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Austriji i Beču živi možda najveća srpska dijaspora u Evropi i zbog toga je veoma bitna saradnja i u oblasti penzijskog osiguranja. „Za 27.195 korisnika penzionog fonda koji žive u Srbiji Austrija plaća penzije, a za nekih 2.150 koji žive u Austriji plaća Srbija. Ljudi kada odu u penziju žele da vreme posvete sebi, a ne administrativnim stvarima i upravo je obaveza Austrije i Srbije da to pojednostave“, rekao je ministar.

Đorđević i Anderle su razgovarali i o mogućnostima sprovođenja rehabilitacije austrijskih korisnika i osiguranika srpskog porekla u našim banjama, imajući u vidu da će im oporavak biti brži i kvalitetniji ako se realizuje u matičnoj zemlji, na maternjem jeziku, u poznatom okruženju, a po uslovima i kvalitetu rehabilitacije kakvu bi dobili i u austrijskim rehabilitacionim centrima. Budući da je prevencija invalidnosti u Austriji u nadležnosti Zavoda za penzijsko osiguranje, svaki novi vid saradnje, pa i rehabilitaciju svojih korisnika u srpskim banjama, razvijali bi uz partnerstvo i podršku Fonda PIO, s kojim imaju dobre poslovne odnose, navodi se u saopštenju.