Advokatska komora Srbije: Potpisan Sporazum, nema potrebe za protestom 1Foto: Advokatska komora Beograda

Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je danas da je njenim potpisivanjem sporazuma s Ministarstva pravde 4. juna „otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku“.

Sporazumom je konstantovano da nacrt tg zakona neće ići u proceduru, već će biti formirana nova radna grupa za pripremu tog dokumenta, u kojoj će advokatura imati 50 odsto članova.

„Time je potvrđeno da izmene i dopune Zakona neće biti donete bez konsensuza sa advokaturom o svim ključnim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije istakao je da organizovanje daljih protesta protiv spornog nacrta tog zakona „nema više nikakve veze sa samim tekstom nacrta i borbom za prava gradjana“, već je to izraz „borbe za vlast u komorskim organima“ što je ocenjeno kao neodgovorno i s ciljem da se advokaturi suzi polje delovanja, ukloni je se iz pregovaračkog procesa i uvede u obustavu rada.

Advokatska komora Srbije u saopštenju podvlači da ne osporava pravo na javno okupljanje i izražavanje mišljenja, ali ukazuje da stavovi i zahtevi neformalnih organizatora protesta nisu stavovi Komore.