– Porodice su očajne i žele da se ponovo sretnu sa svojom decom. Ne samo da su doživeli traumatično putovanje do granice i upotrebu policijske sile, sada su izgubili sigurnost da budu sa svojim roditeljima, izjavila je direktorka Amnestija za krizne situacije Tirana Hasan.

Do haosa na mađarsko-srpskoj granici došlo je kada je mađarska policija upotrebila vodene topove i suzavac kako bi sprečila izbeglice u pokušaju da pređu u Mađarsku. Đerđ Bakondi, glavni savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je da je težak odgovor usledio sat vremena nakon što su izbeglice izdale „ultimatum“ policiji, zahtevajući da se puste preko granice.

– Mi ćemo popraviti ogradu, u stvari, napravićemo još jaču ogradu, rekao je Bakondi na konferenciji za novinare. Na graničnom prelazu Horgoš 2 izbeglice su i juče mirno protestovale. Nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti, uzvikivali su „Hvala, Srbijo“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče da će vlada učiniti sve da očuva svakodnevni život građana, ali i da će izbeglicama sa Bliskog istoka omogućiti tranzit kroz Srbiju. Vulin je osudio ponašanje mađarske policije, dodajući da nijedna zemlja nema prava da baca vodene topove i gumene metke na teritoriju druge države. Kako je istakao, zatvoreni su granični prelazi Horsgoš 1 i 2, ali i Bački Vinogradi.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je juče u Nišu da Srbija želi da bude deo rešenja izbegličke krize, ali ne i kolateralna žrtva. On je dodao da Evropa mora da kaže da li će izbeglice primiti ili ne. Prosto hoćemo da znamo, rekao je Stefanović, šta treba Srbija da radi, jer ovo pitanje nije pitanje koje treba samo naša zemlja da rešava. On je rekao da je Srbija uputila mađarskim vlastima protestnu notu zbog suzavca, dodajući da zvanični Beograd sa Mađarskom želi najbolje moguće odnose.

Jovanović: Opasnost od fašizma živa

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je juče da su divljanje mađarske policije i surovost prema izbeglicama pokazali da je opasnost od fašizma živa i prisutna, bez obzira da li neka država ima formalnu potvrdu da pripada civilizovanom svetu. Jovanović je u pisanoj izjavi istakao da Srbija prema

izbeglicama, osim retkih incidenata i nekoliko sramotnih tabloidskih tekstova, do sada nije pokazala nijedan ozbiljniji znak mržnje „zbog koje bismo se stideli i zbog koje bi neko u nas mogao da pokaže prstom“.

Ban Ki Mun šokiran

Njujork – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da je „šokiran“ akcijom mađarske policije, koja je ispalila suzavac i vodene topove kako bi oterala izbeglice sa svoje granice. Ban je rekao da je takav tretman azilanata „neprihvatljiv“, preneo je BBC. FoNet

Napadi na novinare neprihvatljivi

Osim što je mađarska policija u sredu napala snimatelja RTS Vladana Hadži Mijailovića i tonca Miroslava Đurašinovića, a novinarki Jovani Đurović povredila ruku, pretukli su i novinara Jaceka Tacika iz poljske TVP. Njega je mađarska policija posle toga čak i uhapsila zbog navodnog ilegalnog prelaska granice. Istoga dana, ekipa medijske kuće B92, dok je pokrivala događaj, pretrpela je povrede od suzavca koji je policija ispalila na izbeglice.

Takođe, glavni urednik Ekspresena, jednog od najtiražnijih švedskih listova, Tomas Matson izjavio je juče da je mađarska policija pretukla njihovu novinarku koja je pratila dešavanja sa izbeglicama. Asocijacija medija izrazila je solidarnost i podršku sa kolegama iz RTS koji su napadnuti i upozorila da je policijsko, kao i bilo kakvo, nasilje nad novinarima na profesionalnom zadatku potpuno neprihvatljivo.

I Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je osudilo napad mađarske policije na ekipu RTS i očekuje da će vlasti Mađarske u najkraćem roku pronaći i kazniti počinioce ovog apsolutno neprihvatljivog akta nasilja nad novinarima na profesionalnom zadatku.

„Smatramo neprihvatljivim da se bilo kome ko profesionalno obavlja svoj posao na ovako brutalan način uskraćuju prava na rad i izveštavanje javnosti o događaju od prvorazrednog političkog, društvenog i medijskog značaja za koji postoji globalni interes, zaključilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Predstavnica OEBS-a za medije Dunja Mijatović pozvala je juče mađarske vlasti da prestanu da prete i sprečavaju rad novinara koji izveštavaju o izbegličkoj krizi.

„Pozivam premijera Orbana da obezbedi da se u skladu sa zakonom poštuju prava novinara da izveštavaju o pitanjima od javnog interesa i da obezbedi njihovu sigurnost“, rekla je Mijatovićeva. Mađarska policija je tukla palicama novinare, primoravala ih da izbrišu snimke, lomila opremu, i bacila suzavac, podsetila je Mijatovićeva i ocenila da je takvo ponašanje potpuno neprihvatljivo.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Gašić: Nema većih problema u bezbednosti

Horgoš – Bezbednosne službe Srbije prate situaciju u regionu i za sada nema informacija o većim problemima prilikom prelaska izbeglica u Hrvatsku, te da ti problemi mogu biti prouzrokovani verovatno lošom organizacijom prihvata migranata, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić juče prilikom obilaska izbeglica na graničnim prelazima Horgoš 1 i Horgoš 2. N. D.