Akademik Kostić: Srbija podeljeno društvo, ako se ventil komunikacije ne uspostavi moguć obračun 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa
Kostić je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN napisao da su Srbi „uporno, umesto da grade institucije i sistem, svoju energiju poklanjali ideji političkog mesijanstva“.

„Odgovorni građanin nije prijatan, ali je neophodan sagovornik za svaku vlast i potpuno je deplasirana floskula upućena neistomišljenicima pre petnaestak godina koja ih upućuje da prvo osvoje vlast (glasove), a tek potom eventualno izraze nezadovoljstvo“, ocenio je Kostić.

On je ukazao da je Srbija zbog podela postala „nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti između pojedinaca različitih društvenih grupa“.

„Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija – oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci“, napisao je Kostić.

On je ocenio da atmosferi suprotstavljenosti pomaže „tabloidizacija medija“.

„Celoj atmosferi izvesnu toksičnost dodaju i reakcije na društvenim mrežama, svojim neretko nasilnim i malicioznim jezikom“, napisao je Kostić.

On je dodao da problem „podela i omraza“ može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu.