Aleksić podseća da je Veliko veće suda u Strazburu krajem marta ove godine odbilo zahtev „Vučkovića i ostalih vojnih rezervista“ da im Vlada Srbije isplati ratne dnevnice zbog toga što je 2008. godine kroz isplatu dnevnica samo za 10.000 boraca iz sedam opština Topličkog okruga, počinila diskriminaciju prema svim ostalim borcima. Veliko veće je na taj način preinačilo prvostepenu presudu Evropskog suda koja je bila u korist ove grupe od 29 rezervista i vratilo slučaj na ponovno postupanje pred sudovima u Srbiji. Ono nije osporilo da je bilo diskriminacije, ali je konstatovalo da ratni veterani pre dolaska u Strazbur nisu iskoristili sve sudske instance u zemlji – odnosno Ustavni sud, kako bi ostvarili svoje pravo.

– Uvereni smo da ćemo u Strazburu dobiti oba spora – i postojeći, koji će se nastaviti odmah po okončanju postupka pred Ustavnim sudom koji nam je naložilo Veliko veće, i novi, koji ćemo tek pokrenuti zbog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije. Tom novom tužbom ratni veterani tražiće naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije. U slučaju isplate ratnih dnevnica više je nego očigledno da su diskriminisani svi ostali učesnici rata na Kosovu 1999. u odnosu na one iz Topličkog okruga, kojima su isplaćene ratne dnevnice u prosečnom iznosu od oko tri hiljade evra, i to kao navodna „socijalna pomoć“. Očekujemo adekvatne presude kako suda u Strazburu, tako i domaćih sudova. Ako su naš cilj EU i evropske vrednosti, onda država mora da poštuje ljudska prava i zabranu diskriminacije – kaže Aleksić.

On precizira da će ratni veterani i pre podnošenja nove tužbe Strazburu zbog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije morati da prođu sudske instance u Srbiji. Prva takva tužba za diskriminaciju biće podneta Osnovnom sudu u Beogradu, a onda i u devet drugih gradova u kojima ima najviše boraca koji traže dnevnice. Tužba bi trebalo da obuhvati ukupno oko deset hiljada veterana.

Aleksić dodaje da obrazloženje u martovskoj presudi Velikog veća da se zahtev veterana odbija jer oni „nisu istakli diskriminaciju na pravi način“- nisu se obratili Ustavnom sudu Srbije, predstavlja „novitet u sudskoj praksi suda u Strazburu“. Ovaj Evropski sud do sada nije insistirao da građanin koji tuži državu prođe sve sudske instance u zemlji, ukoliko je izvesno da će rezultat biti isti. Advokati „Vučkovića i ostalih“ takvu izvesnost su dokazali podnošenjem odluke Ustavnog suda kojom nije priznata diskriminacija druge grupe vojnih rezervista koja je zbog neisplaćivanja ratnih dnevnica sa Kosova pokrenula postupak pred tim sudom. Za odluku Velikog veća u slučaju „Vučkovića i ostalih“ glasalo je 14, dok je protiv nje bilo troje sudija – iz Malte, Ukrajine i Srbije.

Dolazak francuskih advokata

– Uskoro ćemo organizovati seminar u Nišu na kojem će grupa advokata iz Pariza koja se bavi zaštitom ljudskih prava razmeniti informacije sa kolegama iz Niša i okoline koji takođe zastupaju klijente u Strazburu. Advokatska komora Pariza ima poseban ogranak advokata koji se bave zaštitom ljudskih prava i neki od njih će doći u Niš – kaže Srđan Aleksić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.