Ambasador Nemačke Tomas Šib u poseti istočnoj Srbiji 1Foto: EU za Tebe - za kulturno nasleđe i turizam

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib izjavio je danas u Rajačkim pimnicama kod Negotina da je zadovoljan što se kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Savezna vlada Nemačke, pomaže razvoj turizma u istočnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima ovakvim se projektima stvaraju nova radna mesta i pomaže mladim ljudima da nastave porodičnu tradiciju i grade svoju budućnost.

-Danas sam razgovarao sa nekim mladim vinogradarima i dobro je videti da za ova sela postoji budućnost. Impresioniran sam lepotom ovog izuzetnog mesta i mislim da ovde postoji veliki potencijal za turizam jer mesto nudi, prelepu prirodu, sjajno vino i toliko zanimljive istorije. – kazao je ambasador Šib dodajući da želi da podstakne predsednika opštine Negotin da nastavi da blisko sarađuje sa GIZ-om kako bi ovaj projekat napredovao i učinio ovo mesto “obaveznom posetom” za sve koji posećuju Srbiju.

Uskoro će početi unfrastrukturni radovi na Rajačkim pivnicama, budući da će sredinom jula sve dozvole za početak radova biti spremne, čulo se danas od prvog čoveka negotinske opštine Vladimira Veličkovića.

-Sa velikim iščekivanjem očekujemo početak radova, jer ćemo ovim projektom dobiti funkcionalnost ovog jedinstvenog mesta. – kazao je Veličković.

U Projektu „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ su spremni za početak radova u Rajačkim pivnicama, što potvrđuju reči vođe projekta Aleksandra Beca.

– Čim Opština Negotin dobije sve građevinske dozvole, naš projekat će odmah započeti sa radovima. – rekao je Bec.

Pre Rajačkih pivnica, ambassador Šib je danas obišao tradicionalna vinarska sela Rogljevo i Rajac kao i Hidroelektranu “Đerdap 1”. Trodnevna radna posete istočnoj Srbiji, ambasadora Savezne Republike Nemačke Tomasa Šiba započela je juče posetom Tvrđave Golubac, koja trenutno važi za najposećeniju znamenitost u Srbiji.

Ambasador Šib se tom prilikom upoznao i sa aktivnostima Evropske unije i Savezne Republike Nemačke, koje su usmerene ka tome da ovaj važan spomenik srpskog kulturnog nasleđa učine nezaobilaznom turističkom atrakcijom na Dunavu.

U nastavku posete, ambasador Šib je juče obišao i Kladovo, gde su u toku radovi na revitalizaciji srednjovekovne Tvrđave Fetislam, kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ čija je svrha promocija turizma u podunavskom regionu.

-Imate veoma bogato kulturno nasleđe i moram reći da sam oduševljen onim što sam saznao. Ovde nije reč samo o rekonstrukciji tvrđave, već istovremeno i o očuvanju impresivnog kulturnog nasleđa, što je podjednako važno. S druge strane, naša ideja je da kroz ovaj projekat otvorimo nova radna mesta, da pomognemo ekonomsko jačanje ovog regiona i da kroz turizam ljudima iz sveta omogućimo da dođu ovde i upoznaju vašu zemlju.- izjavio je ambasador Šib na tvrđavi Fetislam.

-Obnova Fetislama, simbola Kladova, doneće benefite celom regionu Donjeg Podunavlja. Podrška Evropske unije i Nemačke Vlade, kroz projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam omogućiće da Kladovo bude još lepša dunavska atrakcija. – ocenio je predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić.

Projekat “EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam” usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pored rekonstrukcije kladovske tvrđave, projekat će finansirati radove na poboljšanju infrastrukture u Rajačkim pivnicama i izgradnju Centra za posetioce na Felix Romuliani.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.