Foto: Medija centar

Komentarišući kritike srpskih zvaničnika, mitropolit Amfilohije je kazao da je „neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom“. On je podvukao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav „dogovor“ koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. „Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu“, ocenio je mitropolit.

On je odbacio navode direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da je dva puta držao opelo Vučiću.

„Nikada Vučiću nijesam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa“, poručio je mitropolit Amfilohije. On je naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.

„Gospodin Vučić je predsjednik Srbije, i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912.godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane“, izjavio je mitropolit Amfilohije, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.

Portal podseća da je, izjava mitropolita Amfilohija da strahuje da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova, izazvala burne reakcije zvaničnika Vlade Srbije. Reagovali su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministri Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović, kao i deo opozicionih partija u Srbiji, dok je sam Aleksandar Vučić najavio da će se tim povodom oglasiti 14.januara.